Конгресът утвърди победата на Байдън

11:14, 07 яну 21 / Свят 25 2071 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Конгресът утвърди резултатите от достатъчно щати, за да получи Джо Байдън нужните 270 гласа от Изборната колегия и официално да е следващият президент на САЩ.

Вицепрезидентът Майк Пенс (който е и председател на Сената) обяви, че Байдън е получил 306 гласа от Изборната колегия, а действащият президент Доналд Тръмп - 232, но още при преминаването на прага от 270 нямаше как Тръмп да обърне резултата, съобщи „Дневник“.

Четирима починали при щурма на Конгреса във Вашингтон

Двайсет минути по-късно Тръмп заяви, че въпреки несъгласието си с резултатите ще предаде властта на 20 януари. „Макар че изобщо не съм съгласен с резултата от изборите и фактите ме подкрепят, ще има преход на властта в обичайния порядък на 20 януари“, се казва в изявлението, направено по-малко от 24 часа, след като държавният глава обеща никога да не признае загубата си.

Следва обаче уверение, че „ще продължим битката си, за да гарантираме, че само законните гласове са преброени“. Тръмп подстрекаваше привържениците си, включили се във вчерашните безредици пред и в Конгреса, като продължи да настоява, че победата му е открадната с изборни измами.

Така се оспорват избори в бананова република, не в САЩ

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама