САЩ, добре дошли в клуба на хаоса

19:35, 07 яну 21 / Свят 25 2964 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Щурмът на Капитолия във Вашингтон поставя САЩ в малък клуб заедно с Гватемала, Армения и Киргизстан, където протестиращите предизвикаха хаос, нахлувайки в парламентите през последната година. 

Четирима починали при щурма на Конгреса във Вашингтон

Ето резюме на законодателните органи, които са били атакувани или окупирани:

Гватемала

Антиправителствени протестиращи опожариха части от сградата на Конгреса на Гватемала на 21 ноември заради бюджета на централноамериканската държава при нахлуване, продължило 10 минути. Те настояваха за прекратяване на съкращаването на разходите за здравеопазване и образование и призовават президента Алехандро Джиамати да подаде оставка.

Армения

Стотици протестиращи, разгневени от поражението на страната в рамките на шестседмични боеве с Азербайджан заради спорния регион Нагорни Карабах, проникнаха в камарата на парламента на 10 ноември. Избухнаха сблъсъци с полицията, когато се качиха на подиума и крещяха на депутатите да подадат оставка. По-късно властите казаха, че са осуетили заговор за убийство на премиера Никол Пашинян, подписал мирното споразумение, и арестуваха лидера на опозицията Артур Ванецян, бивш ръководител на службите за сигурност.

Така се оспорват избори в бананова република, не в САЩ

Киргизстан

Протестиращите нахлуха в парламента в Бишкек и хвърляха документи от прозорците на кабинета на тогавашния президент Сооронбай Жеенбеков. Те бяха бесни поради предполагаемото фалшифициране на гласовете на изборите в централноазиатската държава на 4 октомври. Кризата доведе до това опозиционния лидер Садир Джапаров да бъде изваден от затвора от неговите поддръжници. Сега той е фаворит да спечели президентски вот в неделя.

Мали

Един човек умря и 20 бяха ранени, когато националното събрание на западноафриканската държава и други правителствени сгради бяха атакувани след голяма демонстрация на 10 юли срещу тогавашния президент Ибрахим Бубакар Кейта. Той е свален при преврат месец по-късно.

Да беше жив Тодор Колев да види как „ги стигнахме американците”

Ливан

Хиляди демонстранти, ядосани от катастрофален взрив, унищожил големи части от централната част на Бейрут през август, се сблъскаха с полицията пред парламента, припомня БГНЕС. Десетки също щурмуваха министерства и централите на банковата асоциация в страната.

Германия

Протестиращите срещу носенето на маски се опитаха да влязат със сила в сградата на Райхстага в Берлин на 29 август преди да бъдат изтласкани от полицията с помощта на лютив спрей. Сблъсъците с участието на десетки протестиращи - някои с германски имперски знамена – се случиха, след като 38 000 души протестираха срещу ограниченията заради COVID-19 на фона на кампания, задвижвана от социалните медии срещу носенето на маски.

Сърбия

Демонстранти срещу носенето на маски, подтикнати от социалните медии, се противопоставиха на забраната за масови събирания и на 10 юли атакуваха сръбския парламент в Белград, засипвайки полицията с камъни, бутилки и пиратки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама