Знаеха ли републиканците, че Тръмп ще премине всякакви граници?

09:00, 11 яну 21 / Свят 25 6107 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След като дълго време Доналд Тръмп насъскваше привържениците си срещу Джо Байдън, в сряда напрежението избухна и премина всякакви граници с нахлуването на протестиращи в Конгреса, в опит да бъде осуетена процедурата по обявяването на новия държавен глава, която трябваше да е просто формалност. Светът стана свидетел на хаос, насилие и щурм в една от най-влиятелните страни. Това породи въпросите - как се стигна дотук, защо службите за сигурност допуснаха щурма в Конгреса, както и какво означава победата на демократите в Сената и Конгреса. По тези и други важни теми потърсихме експертното мнение на политолога Искрен Иванов, преподавател в СУ “Свети Климент Охридски” и университета в Остин. 

Снимка: Фейсбук/Искрен Иванов

"Случилото се в САЩ много ми напомня, метафорично казано, на студентските ми години. Тогава имах страхотен преподавател в лицето на основателя на българската политология - проф. Минчо Семов, който казваше, че десетата божа заповед в политиката е да слезеш от влака докато е време. Сега установявам, че тази концепция е универсална, тъй като тези протести и това, на което станахме свидетели в сърцето на Америка, са резултат именно от нежеланието на Доналд Тръмп да слезе от влака докато е време", коментира Иванов, като подчерта, че според него когато една демокрация е поставена на изпитание, политическият лидер трябва да влезе в ролята на обединител, а не на разединител. "В противен случай тази поляризация, която съществува в обществото, рискува да прерасне в насилие", смята той. По думите му до ден днешен американският президент е действал като разединител. 

Според него след стана ясно, че Конгресът утвърждава победата на Байдън, а Тръмп потвърди, че ще предаде властта, сагата с президентските избори в САЩ най-накрая приключва. 

Политологът открои три сценария, които Тръмп е опитал, за да опровергае изборните резултати, но всички са били неуспешни. 

Като първи сценарий очерта директното атакуване на изборите през Върховния съд. "Този негов опит се провали, защото съгласно председентното право, което действа в САЩ, няма съществуващ прецедент от американската история, на който Върховният съд да се позове и да отмени изборите. Няма президент в американската история, който да не признава изборната си загуба", коментира Иванов. Като втори сценарий посочи опитът на Тръмп да формира прецедент, но това право в американската съдебна система има само Върховният съд. "Всъщност, онова, което опита президентът, е чрез щата Тексас да подаде индиректно до Върховния съд жалба по изборната процедура, който той едва ли не да формира прецедент, въз основа на който да касира изборите", посочи политологът, като отеляза, че ако това се беше случило, то тогава всеки последващ американски президент в историята щеше да може да се позове на тази възможност, за да спечели автоматично втори мандат. 

САЩ, добре дошли в клуба на хаоса

Третият окончателен опит на Тръмп е насъскването на протестиращите. "Лошото е, че на няколко пъти го видяхме да заявява как може да се обяви извънредно военно положение и т.н., което по Конституция може само американският Конгрес. Логично възниква въпросът - от кого ще брани американският Конгрес президента? От неговите избиратели или от американските граждани?". 

Снимка: ЕПА / БГНЕС

"Законно избраният президент на САЩ е Джоузеф Байдън, а Тръмп трябва да се примири с изборната загуба", изтъкна той, като отбеляза, че всеки един конфликт ескалира до насилие тогава, когато няма диалог. "В случая такъв не просто нямаше, а нямаше и желание от страна на американския президент". 

алеч съм от мисълта, че управлението на Тръмп трябва да бъде оценявано едностранно във външната си политика. Той имаше доста успехи в много отношения и могат да бъдат посочени положителни последици от направеното в международните отношения. Но неуспехите му и последиците за американската демокрация от управлението му далеч надминават неговите успехи". 

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Как се стигна до това демонстранти да превземат Сената и защо службите за сигурност допуснаха щурма в Конгреса на САЩ?

Политологът даде пример как охраната по време на протестите на Black Lives Matter (BLM), след убийството на Джордж Флойд, е била желязна, а в сряда такава сякаш е нямало. 

"При протестите на BLM охраната се състоеше от хора, облечени в бронежилетки, които стояха на всяко едно стъпало по пътя към Конгреса. Сега наистина нямаше охрана. Според мен не би трябвало да вярваме на конспиративните теории, че това е станало умишлено, по-скоро смятам, че конгресмените са гледали на тази процедура като на една формалност и не са очаквали толкова силно обществено недоволство. Даже самите републиканци не са очаквали, че американският президент ще стигне до там да мобилизира такава подкрепа и с такива послания да доведе привържениците си до идеята да приложат насилие при атакуването на Капитолия".  

Така се оспорват избори в бананова република, не в САЩ

Искрен Иванов уточни, че според американската Конституция, няма нарушение на протокола от страна на службите. "Реакцията им беше не резултат на действията на Тръмп или че той едва ли не им е наредил да не противодействат, а просто никой не очакваше такова нещо. Никой не очакваше, че група въоръжени протестиращи ще атакуват директно Конгреса и ще влязат вътре, за да осуетят изборния резултат. Това е причината, поради която службите не успяха да реагират достатъчно бързо". 

Да беше жив Тодор Колев да види как „ги стигнахме американците”

"Случилото се показа, че наистина има сериозна поляризация в американското общество и че тези крайнодесни групировки, които подкрепяха американския президент, не са безопасни. По-важното е да гледаме в бъдещето и следващата американска администрация да състави много ясна картина кои са тези хора -  далеч не смятам, че тяхната съпротива ще свърши с признаването на изборните резултати от страна на американския президент. Такива групировки имаше много отдавна в Америка и това, което стана на изборите, просто драсна кибрита, така че те да започнат да извършват своите действия", коментира Искрен Иванов. 

По думите му е необходима цялостна стратегия не само на службите за сигурност, но и на политическия елит. "По какъв начин тези групировки да бъдат неутрализирани? Ако трябва с приемането на специален акт и т.н. Тук вече ще реши политическият елит". 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Какво следва след победата на демократите в Сената и Конгреса?

Според експерта това означава, че няма да има голямо напрежение между Конгрес и президент по време на мандата на Джо Байдън и решенията ще бъдат съгласувани сравнително лесно. А начинанията на президента във вътрешнополитически или външнополитически план също ще получат широка подкрепа от конгресмените. 

"Ако Байдън реши да възроди “Obamacare”, то тогава това ще се случи, защото и двете камари ще го подкрепят. Ако реши да балансира отношенията с Китай - също ще има подкрепа. Просто демократите трябва да осъзнаят, че повече от всякога сега имат възможността да влязат в ролята на обединител на американската нация, и ако го направят ще имат възможност не само за последващ мандат, но и за още един", каза още Иванов. "Ако Конгресът се доминираше от републиканците, тогава кризата щеше да навлезе в още по-сериозен етап, защото те (бел ред.- републиканците) нямаше да дават никакво пространство на президента да действа". 

Снимка: CanStockPhoto

Как ще се отрази на страната ни тази промяна?

България и САЩ ще продължат да препотвърждават и развиват своето военно-политическо сътрудничество в рамките на НАТО. България има специфично геополитическо положение, предвид това, което се случи през 2014 година с анексията в Крим. От значение е и това, че Черно море е стратегическа зона, смята политологът. 

Скандални записи: Тръмп иска манипулиране на вота

"Политиката по износ на ценности и демокрация ще се усили, което ще рече, че в България отново ще се засилят тези дебати относно правата на малцинствата, които някак си бяха изтласкани извън дневния ред по време на администрацията на Тръмп. Като тук, особено актуални са правата на жените и защитата им от насилието. Един въпрос, който някак си беше изтласкан в маргиналията по време на администрацията Тръмп", посочи той, като поясни, че част от назначенията в екипа на Байдън, особено държавният му секретар, познават много добре Източна Европа и проблемите ѝ. "Аз смятам, че тези назначения не са подбрани случайно и това е един добър нов шанс за България и САЩ, за да задълбочат своите отношения. Нещо повече предвид изборните резултати в Америка, България ще има възможността, ако се възползва от това сътрудничество да се превърне в балансьор на отношенията между държавите на Балканите". 

Разделението в Америка

Според Иванов САЩ ще останат вътрешно разединени за поне още 1-2 години, тъй като "тези рано трудно зарастват". "Що се отнася до традиционно политическите разединения в САЩ между демократи и републиканци, смятам, че републиканците имаха своя шанс и заложиха на погрешния човек. Сега повечето от тях го осъзнаха и се дистанцираха, но това ще им коства два мандата на демократите в Белия дом". 

За мълчанието от страна на България 

Щурмът в САЩ предизвика много голям отзвук от страна на световните лидери, но в България се коментираше повече в социалните мрежи от обикновенните хора, но не и от политиците. Само външният ни министър Екатерина Захариева си позволи кратък коментар в социалната мрежа във Facebook. Според Иванов "типично по български просто изчакваме да свърши мандата, след което да дадем оценка на действията на Доналд Тръмп, когато той вече не е президент". По думите на политолога реакциите, които се коментират в обществото ни са силно поляризирани, но малко се говори за това дали страната ни има план по какъв начин може да се възползва от избирането на Джо Байдън и какъв би бил българският национален интерес в контекста на евроатлантическото пространство. "От тази гледна точка сме на една такава позиция, която показва, че за българския политически елит няма да има никакво значение", каза той. 

Пета жертва на щурма във Вашингтон - починал е полицейски служител

Изводите, които България трябва да си направи

"България трябва разбере, че демокрацията не е абсолютна величина и е прекалено крехка. Когато имаме такава поляризация в обществото, тя може да бъде пропукана. В САЩ това не се случи, защото там и военен, и съдебен, и политически, и икономически елит знае какво е заложено на карта и, че веднъж тръгне ли се по този път да се отменят поправки и избори и т.н. - това ще доведе до извращаване на демокрацията и в крайна сметка до нейното отмиване. България трябва да се поучи от това и да си даде ясна сметка, че това, което постигнахме за 30 години преход, лесно може да бъде откраднато". 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Георги Бяндов 04:05, 12 яну 21

Ако прочетем между редовете този пропаганден материал, ще видим следните опорни пунктове, които звучат застрашително и срамно:1"Байдън спечели изборите с манипулации, ама, хахаха, Тръмп нищо не може да му стори" 2. "Тези, които защитават честността на изборите, са десни екстремисти, и с тях трябва саморазправа" 3. При Байдън САЩ ще продължат да правят в суверенни страни това, против което сега реват, че ставало у тях 4. България ще бъде тикната във военнополитическите авантюри на Истинските работодатели на дъртия узурпатор и ще и бъде наложено да признава някакви права на малцинства

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама