ЦИК и Радев искат промени в Изборния кодекс и гласуване по пощата за българите в чужбина

12:32, 08 яну 21 / Политика 25 2557 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Необходими са промени в Изборния кодекс, за да могат хората в изолация да гласуват с мобилни избирателни комисии и да се въведе гласуване по пощата на българите зад граница. Това заяви председателят на Централната избирателна комисия Александър Андреев на консултациите при президента. Самият Румен Радев също смята, че са необходими законови промени, съобщи БНР.

Председателят на ЦИК категорично заяви, че Изборният кодекс трябва да се поправи, за да се осъществи лансираната идея да гласуват хората в изолация с мобилни кутии. ЦИК не може да си позволи разширено тълкуване на сегашните текстове на кодекса, каквито мнения се чуха от Обществения съвет на избирателната комисия.

Изборите – мисия възможна, но без гласуване по пощата

„Т.е. да може да бъде осигурено, тъй като в момента това е предвидено само за онези избиратели, които са с трайни увреждания, установени чрез медицински документ. ЦИК стриктно ще спазва закона такъв, какъвто е, защото това е единствено възможният път, за да може да гарантираме, че утре никой не би могъл да обвини изборната администрация и всички останали държавни органи за това, че не са гарантирали законността, прозрачността на изборите, а това е възможно да бъде основание и за евентуално обжалване или оспорване на изборните резултати“, посочи Андреев. Той отправи апел към партиите да осигурят достатъчно членове за секционни комисии и достатъчно резерви, за да се заменят при необходимост.

Андреев подчерта, че в момента се разработва методика за заплащането на членовете на районните и секционните комисии, като се очаква то да бъде завишено заради пандемията. Комисията поиска от държавния глава максимално рано да бъде обявена датата на изборите, за да има време за нормална подготовка в настоящите условия и обучение на членовете на секционните комисии.

Радев изрази съгласие със становището на ЦИК за необходимите промени в изборното законодателство и постави въпроса с какви маски ще работят членовете на комисиите. Той смята, че ще е добър знак, ако всеки избирател получи комплект лични предпазни средства за сметка на държавата.

Указът за изборите излиза до края на януари

Президентът попита и дали е вярна информацията, че част от машините за гласуване ще пристигнат през април. От ЦИК бяха категорични, че в етапа на водене на преговори с избрания изпълнител са дадени уверения, че дори изборите да са на първата възможна дата – 28 март, машините ще бъдат доставени 50 дни преди нея.

Държавният глава обаче отрече идеята за гласуване в рамките на два дни да е негова и настоя това да бъде уточнено: „Заявих много ясно, че към мен постъпват идея и предложения за гласуване в два дни и аз естествено ги споделих с кметовете, върху чиито плещи ще легне тази отговорност. И това не е моя идея. Знам какво би означавало това, но нека се обсъди, защото има хора, които мислят по този начин. Нека се види и кметовете да кажат какви проблеми огромни има, ако тръгнем на този вариант. Не лансира президентът такава идея“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама