Кметът на Калофер сам плаща глобата за хорото, но събира пари за филм за Ботев

15:29, 08 яну 21 / Култура 25 4200 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Кметът на Калофер Румен Стоянов отправи призив за набиране на средства за заснемане на игрален филм за Христо Ботев. По заснемането на лентата се работи от почти година, но работата е спряна, заради липса на финансови средства.

Повод за призива е наложената му от Областния управител на Пловдив Дани Каназирева глоба заради леденото хоро в Тунджа за Йордановден.

 

Готов съм да поема цялата вина, относно организацията и провеждането на ритуала…, но кой на мое място би тръгнал срещу традицията“, се казва в разпространеното от кмета писмо. По думите му това би означавало да застане срещу съгражданите си и да предаде българщината, която всички трябва да почитаме и обичаме.

Въпреки пандемията: Калоферци влязоха в Тунджа, хванати на мъжко хоро

Стоянов е категоричен, че лично ще плати наложената му глоба, а всички, застанали зад него, призовава да дарят средства за филма.

Режисьор на филма е Максим Генчев, който стои зад приетия с противоречиви чувства филм Дякон Левски“. Снимките на лентата започнаха през пролетта на миналата година, а в края на ноември Генчев обяви, че половината филм вече е заснет. „Една година труд, половината филм е заснет! Ние сме силни с търпението си! Прав път се копае трудно! Дайте „рамо“, филмът е ценен дар за въздигане националното самочувствие!“, написа той тогава в социалните мрежи.

От думите му става ясно, че проектът е кандидатствал за държавна помощ, но такава му е отказана.

Покрай филма се разшумя в началото на миналата година, когато Генчев поиска дарение от 100 кг пастърма, които да се използват като реквизит за снимките, а после екипа да изяде за здраве на благодетелите.

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама