Пенсионерите може да получават по 50 лева и след март

09:40, 11 яну 21 / Политика 25 2899 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Управляващите обмислят изплащането на надбавка от 50 лв. месечно на пенсионерите да продължи и след март, съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Месечно общата сума за това възлиза на около 106 млн. лв.

„Може да се удължи. Първо трябва да се видят какви са нивата на кризата, ще продължи ли здравната криза и докога. След това, ако се налага бихме могли да я удължим още месец-два. Тези пари са свързани със здравни нужди - колкото продължи здравната криза, толкова ще бъдат изплащани", обяви Сачева в ефира на bTV.

Надбавката се изплаща от бюджета от юли 2020 г. за всички пенсионери с идеята да се омекоти положението им по време на разпространението на коронавируса. Първоначално се планираше мярката да продължи 3 месеца, но с увеличението на заболелите срокът периодично се удължаваше. До този момент като краен срок на действие беше посочен месец март 2021 г., когато се очаква да бъдат парламентарните избори. Това предизвика редица от критики, че мярката е с предизборна цел. В последната седмица обаче президентът даде знак, че вотът може и да не е на първата възможна дата - 28 март, a да се проведе до края на май.

Социалният министър обяви, че преди 31 януари мерките срещу разпространението на коронавируса няма да бъдат разпуснати„Труден е балансът между здравни и икономически мерки. Фокусирали сме се върху мерките, които сме предприели, да достигнат максимално бързо до хората. Основната ми дейност в следващите дни ще бъде как да се ускорят плащанията за бизнеса", коментира Сачева.

Критики към президента

Деница Сачева отбеляза, че президентът Румен Радев нарушава доверието в изборния процес, започвайки консултации със съмнителни политически субекти, които са пред заличаване като ПП Възраждане".

Нито една дата не ни притеснява, на която и да е дата бихме се явили на избори и ще сме първа политическа сила. Вече беше обявена датата 28 март, имаше голямо обществено напрежение да има предсрочни избори, първата възможна дата е 28 март, нека да са тогава“, каза тя и поясни, че на този етап за изборите е ясна коалицията на ГЕРБ с партньорите от СДС. 

По думите на Сачева няма окончателен вариант за организацията на изборите, но има достатъчно време за това.

Напишете коментар
Коментари: 5
1 допълнение 11:00, 11 яну 21

Ще втасат пенсионерите с тези 50 лева, стига се излагайте. Вдигнете на хората парите с 300 лева поне. Горките цял живот мизеруват с тежи мижави пенсии

2 Наглост 11:04, 11 яну 21

Г-жо Сачева вие чувате ли се какво говорите? Трябвало да се видят нивата на кризата, че и малките деца са по-наясно от вас какви са нивата на кризата в държавата.На пенсионерите целогодишно трябва да им плащате и за предхоните години за които сте ги лъгали с ниски пенсии

3 Прилеп 11:08, 11 яну 21

Фокусирали върху мерките ли? Къде са мерките? Нещо липсват всякакви мерки в България. Ще се ускорят плащанията за бизнеса, само за онези които са близки до ГЕРБ

4 Чекмедже 11:12, 11 яну 21

106млн.лв била общата сума за надбавки за пенсионерите хахахахахха То толкова пенсионери нямаме, какви са тези космически суми? Колко процента от тези милиони са за вашия джоб?

5 ленивец 11:21, 11 яну 21

Точно вас от Герб ви притесняват не само датите, а и всичко друго. Страхът ви е обвзел, да не загубите. Натам отиват нещата

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама