Еволюцията във възгледите на един лекар за COVID-19

12:05, 11 яну 21 25 1851 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова
С появата на коронавируса се родиха и много конспиративни теории, а последните социологически проучвания показват, че 10 месеца след като заразата дойде в България все още има хора, които отричат съществуването ѝ. Със създаването на ваксината пък се появиха ативаксарски и подкрепящи имунизацията общности. Минахме през много настроения и нагласи, но какво представляват те през очите на един лекар на първа линия?
 
Д-р Весела Томова, която е специалист по вътрешни болести и кардиология и работи в COVID отделение в Плевен, представи 10 свои аргумента защо трябва да се ваксинираме срещу коронавируса. Лекарката разказа как се е променила нагласата ѝ към коронавируса, като признава, че дори самата тя в началото дори не го е приемала насериозно, но с течение на времето осъзнала колко страшно е всичко. Без претенциите това да е научна статия д-р Томова излага личното си мнение от преживяното и изстраданото „от първа ръка“. Представяме ви еволюцията на нейните възгледи относно заразата през периода март-декември 2020 г.:
 
1. Това е някакъв нов вид грип... Свински, птичи... сега и прилепски. Ще мине и ще замине...
 
2. Това не е обикновен грип!... По-често дава тежки усложнения и отнема животи. Но все пак е респираторна инфекция... Маската, дистанцията и миенето на ръце са достатъчна бариера, която може да го спре.
 
3. Това определено не е просто респираторна инфекция! Засяга всичко: мозък, сърце, черен дроб, бъбреци, панкреас... Тежка ендотелна дисфункция, невровегетативна дисфункция, микро- и макротромбози, метаболитни нарушения...
 
4. Болестта е опасна най-вече за рисковите контингенти: възрастни и с хронични заболявания... При младите и здравите протича по-леко.
 
5. Има тежко поразени от всички възрасти, с изключение на най-малките... Никой не е застрахован! Разболяват се колеги, които спазват правилата! С двустранни пневмонии, кислород-зависими... Цели семейства! Страшно е!
 
6. Протича фатално и при по-млади, преморбидно здрави... Не подбира!
 
7. Ако се приложи рано специфична антивирусна и биологична терапия, в комплект с антибиотици, кортикостероид, антикоагулант и пр., изходът е добър...
 
8. Дори да се приложи цялата терапия от предходната точка, някои хора не могат да бъдат спасени...
 
9. Болестта не приключва с овладяването на инфекцията... При немалка част от хората, преживели острия период (дори и с нетежки симптоми!), умората, безсилието, недостигът на въздух, главоболието, миалгията/артралгията, нестабилният пулс и кръвно налягане продължават седмици и месеци... Неясно докога.
 
10. “На изхода на COVID-19-отделенията няма атеисти и няма антиваксъри...”
 
 
Публикацията ѝ провокира множество реакции в социалните мрежи, като повечето от тях са позитивни. 
 
"На тези, които не вярват, че COVID-19 е заболяване с много усложнения, непредвидим ход, много по-висока честота на смъртен изход от „обикновения грип“ – ще препоръчам да влязат като доброволци в COVID-отделение… Да поработят там една седмица, после ще говорим пак. Не им пожелавам да се сдобият с двустранна COVID-19-пневмония и да гълтат кислорода като риби на сухо… Лекар съм, възпитавана съм в хуманност", написа тя след бурната реакция от коментари под поста ѝ.
 
"На отричащите ваксините ще напомня две неща: Първо, човечеството се е спасило от много страшни болести благодарение на ваксините в миналото, прави го и днес и вероятно ще го прави и в бъдеще. Второ, ваксините са доброволни. Никой не може да ви накара насила да си я поставите. Изборът си е изцяло и единствено ваш", написа още тя. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама