Съучастник ли е НСО в полицейското насилие на протестите?

14:10, 11 яну 21 / Политика 25 2575 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Националната служба за охрана (НСО) отказва да предостави записите от охранителните камери на входа на Министерския съвет, които са заснели полицейското насилие по време на антиправителствените протести през лятото. Това обяви адвокат Николай Хаджигенов от „Отровното трио“, който представлява в съда пострадали от органите на реда мирно протестиращи в нощта на 10 срещу 11 юли.

Същевременно обаче копие от записите са предоставени на СДВР. Така според Хаджигенов НСО прикрива престъпленията на МВР и става съучастник в полицейското насилие над протестиращи.  

„Практиката показва, че когато вдигнем джангър по медиите тези записи или се унищожават изведнъж, или стигат до съда и като отворим, се оказва, че са повредени и не стават за гледане“, коментира Хаджигенов във Facebook. Адвокатът определи службата за охрана като преторианска гвардия и попита в чий интерес е да се прикриват престъпленията на МВР.

Припомняме, че във втория ден на антиправителствени протести се стигна до сблъсъци между полиция и демонстранти. В социалните мрежи се появиха множество кадри, които показваха как служители на реда издърпват протестиращи зад колоните на Министерския съвет, където ги удрят докато са на земята. Малко след това МВР разпореди проверка на случая, а след края ѝ четирима полицаи бяха наказани - как обаче така и не стана ясно.

Няколко месеца по-късно жертва на агресия от страна на полицията стана и журналистът Димитър Кенаров, който отразяваше антиправителствените демонстрации през септември. В края на миналата година обаче от МВР съобщиха, че проверката по случая не е открила данни за полицейско насилие, а само нарушения в работа с документ. В ресултат на това от Асоциацията на европейските журналисти призоваха вчера МВР да публикува всички материалиот проведената вътрешна проверка, а самият Кенаров обяви, че ще търси правата си в Страсбург.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама