БСП при Радев: Първо да си кажем, че не сме във война

11:11, 12 яну 21 / Политика 25 2063 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

След консултациите с представители на ГЕРБ президентът Румен Радев посрещна на „Дондуков“ 2 и БСП. В началото на срещата той подчерта, че е важно да се чуе и думата на опозицията по отношение на предстоящия парламентарен вот, за да има дебат и да се открият най-правилните решения. Според него при гласуване в условия на пандемия най-важни си остават здравните мерки. По-рано ГЕРБ заявиха, че се готвят законодателни промени, които да гарантират правото на вот на карантинираните и на хората с коронавирус в болница.

ГЕРБ обвини Радев, че подкопава доверието в изборния процес, той отрече

Преди да говори по същество обаче лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска да разсее внушенията, че има война между левицата и президента. „Ние не воюваме с президента“, категорична е тя. Радев също потвърди, че отношенията му с БСП не са обтегнати. „Напротив - ние подкрепяме усилията, които водите, БСП да се изгражда като силна опозиция“, подчерта той.

Нинова посочи, че целта на БСП е чрез тези избори да се промени порочният модел на управление. „Искаме изборите да са прозрачни, честни и да гарантират, че резултатът ще е реалната воля на българските граждани“, каза тя и отново се обяви „за“ машинното гласуване, което според нея е една от гаранциите за честен вот. Друг голям проблем, който според БСП трябва да се реши, е изчистване на избирателните списъци от т.нар. „мъртви души“, както и въвеждането на видеонаблюдение при броенето на бюлетините.

Лидерът на левицата представи и позицията на партията относно основните предложения. „Гласуване по пощата щеше да е възможно, но само ако беше прието нашето предложение за активна регистрация“, обясни тя. БСП е против гласуване по пощата. Партията настоява и за увеличаване на възнагражденията на членовете на СИК. Нинова подчерта, че левицата ще се съобрази с решението на президента за датата на изборите. По отношение на предложенията на ГЕРБ за законодателни промени за гласуване на карантинираните и хората в болница, тя уточни, че БСП ще се запознае с предложенията и ще ги коментира след това.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Димитър 17:31, 12 яну 21

Тези двамата трябва да управляват странатс !

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама