ДПС не разчита на медии в предизборната си кампания

12:45, 12 яну 21 / Политика 25 1735 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Президентът Румен Радев провежда консултации с парламентарно представените партии във връзка с предстоящите парламентарни избори. Трети за среща на „Дондуков“ 2 дойдоха Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС.

Карадайъ подкрепи призива на държавния глава за честни избори, които да се проведат спрямо всички правила за безопасност предвид условията на пандемия. Той посочи, че е много важно всички българи – и у нас, и чужбина, да могат да гласуват.

ГЕРБ обвини Радев, че подкопава доверието в изборния процес, той отрече

Ние сме вече в реална предизборна кампания. А промени на изборното законодателство в навечерието на изборите никога не могат да се оценяват положително“, подчерта Карадайъ и уточни, че ако в Народното събрание все пак има диалог и достатъчна воля да се решават констатираните проблеми в Изборния кодекс, партията ще даде своя принос. „Последните промени в Изборния кодекс бяха наложени без дебати в пандемични условия само преди няколко месеца“, припомни той, а на свой ред Радев пък отбеляза, че е наложил вето точно на тези промени, което парламентът отхвърли.

Йордан Цонев обърна внимание, че при изборите през 2014 г. е имало над 60% сгрешени протоколи, заради което оттогава ДПС апелира за премахване на субективния фактор при броенето. А това според партията може да стане при въвеждане 100% машинно гласуване. Според ДПС обаче машинното гласуване може да се въведе само при добър предварителен подбор на машините. Чрез тях ще се минимализира и броят на недействителните гласове.


Снимка: БГНЕС

По отношение на гласуването по пощата ДПС изрази съмнение, че България може да гарантира 100%-овата му ефективност, прозрачност и честност. А във връзка с видеонаблюдението Хамид Хамид припомни, че ДПС са внесли цели три законопроекта за това с цел повишаване на доверието в изборния процес.

БСП при Радев: Първо да си кажем, че не сме във война

Партиите и медиите

Лидерът на ДПС засегна и още една тема – работата на партиите с медиите по време на предизборната кампания. Той преброи, че срещата на партията с президента се отразява от над 20 представители на средствата за масова комуникация. „Ние имаме и един партиен проблем при провеждане на избори в условия на пандемия. За никого не е тайна, че нашата предизборна кампания не разчита на медии и медийна кампания. Тя се води очи в очи, лице в лице, врата до врата с избирателите. И в условията на пандемия ще имаме още една задача – да намерим още един начин за провеждане на кампанията ни“, посочи той.

От своя страна, Румен Радев подчерта, че медиите не могат да бъдат пренебрегнати, въпреки че „не са толкова важни“ за ДПС. Той отбеляза, че именно главно чрез националните медии ще се води предизборната кампания и трябва да има равни условия, за да се случи това.

За ДПС новата му алтернатива е безалтернативна

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама