Може да бъдем преносители на COVID-19 дори и да сме ваксинирани

10:39, 13 яну 21 25 2170 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Може да бъдем преносители на вируса дори и да сме ваксинирани. Това каза председателят на Българското дружество по медицинска вирусология проф. Радка Аргирова пред bTV.

Колкото по-нисък е процентът на хората, които са ваксинирани, толкова по-бавно ще преминем напред. Ако ние сме ваксинирани, както и всички около нас, ще затрудним вируса. Но ако се случи, че сме единица сред много неваксинирани и не се спазват мерките, нещата стават съвсем различни“, обясни Аргирова.

Коронавирусът у нас: Пристигат първите ваксини на „Moderna“

Тя обясни, че ваксините са безвредни, но смята, че липсва кампания, която да разясни на хората всичко относно имунизацията. „Тези всички ваксини бяха приети с екстрена процедура, не са съвсем довършени клиничните изпитания. Те са в прогрес, ще продължаваме да получаваме нови данни постоянно. На места има единични случаи на алергични реакции по света, но няма сериозни последици“, посочи проф. Аргирова и допълни, че се проверява дали у нас го има новият вариант на вируса, който съдържа в себе си няколко мутации.

Председателят на Българското дружество по медицинска вирусология коментира и че защита след ваксинация ще е около година. Относно провеждането на изборите и начина на гласуване на карантинираните тя е категорична, че не бива да се пускат карантинираните навън да дадат своя вот за няколко часа, както се предлагаше. Разнасящите урните пък трябва да са с проверени антитела и да се ваксинират.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама