Иванов: „Демократична България“ няма да се качи на Борисовия Титаник

11:42, 14 яну 21 / Политика 25 2199 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов коментира тиражирания в медийното пространство слух, че партията ще се коалира с ГЕРБ след изборите. В свой пост във Facebook той обясни защо това не е възможно да се случи.

„Гледам, плъзнали са всякакви анализатори, хипнотизатори, манипулатори, конспиролози и обикновени ченгета със задание да внушават, че ние от „Демократична България“ се готвим за коалиция с ГЕРБ. Разбира се, това става без позоваване на никакви факти или реалности, но затова пък с размах“, посочи Иванов.

Той представи и конкретни аргументи защо коалиция ДБ и ГЕРБ е изключена, като припомни внесените вече сигнали в прокуратурата. 

"Демократична България" иска броенето на бюлетините да е на живо

Изброяването може да продължи дълго. Нека да припомня също, че моят престой на министерския пост стана невъзможен не просто заради отмятането на ГЕРБ от конституционния проект, а и заради моето неколкократно настояване  -  публично и пред ЕК, за разследване на скандала „Яневагейт“, както и заради конфликта около опитите ми за дисциплинарно уволнение на няколко гнили ябълки от съдебната власт, включително Пепи Еврото. Всички тези действия водеха директно към самия Борисов. Те, заедно с конституционните промени, представляваха една от най-сериозните институционални атаки срещу мафиотското задкулисие - и като персони, и като структура“, посочи Иванов.

Според него всичко това означава следното нещо: „Ние не просто бомбардираме Борисов с гръмки прилагателни и го плашим с героични пози - ние предприемаме конкретни институционални действия срещу него и корупционната база на неговото управление. Нашата цел не е просто да го свалим от поста, а да направим невъзможно да се върне във властта. Не просто искаме да отнемем управлението от ГЕРБ, ние работим да направим подобно управление и подобна клиентелна мрежа невъзможни в бъдеще по принцип. Между нас с Борисов и ГЕРБ лежат не просто изречени предизборни заклинания, а необратими действия. Ние не само няма да управляваме заедно - предстои ни дълга борба. Борба не за власт, а за съдбата на нашата демокрация и за сърцето на българската държавност“, коментира Иванов.

Напоследък се чу и един особено забавен виц: важно било единствено свалянето на Борисов. Това Гешев, това ВСС, това реформата на прокуратурата, хеле пък ДПС, Доган и Пеевски- всичко това били второстепенни и незначителни цели.

Истината е друга: няма спор, че без отстраняването на Борисов и ГЕРБ от властта, промяната не може да започне. Но ако всичко се сведе до това отстраняване, промяна в дълбочина просто няма да има. Борисов и ГЕРБ са обслужващ персонал. Заменяеми са. Без дълбока хирургическа намеса в прокуратурата и ВСС, просто няма да има механизми за понасяне на отговорност и след известно време властта на мафията ще се презареди. Могат дори да върнат Борисов на бял кон, а могат и да го заменят с нова фасада.

Така че, който иска трайна промяна, трябва да е готов да работи и за свалянето на Борисов, и за изчистването на правосъдието, и за разграждането на Сарая. Всеки компромис с едно от трите всъщност е спасителен план за мафията: възможност да жертва една от своите капии (премиерския пост, позициите в правосъдието или координационното звено около Доган и Пеевски) и да използва спасеното като база за презареждане.

И тук стигаме до обяснението за кампанията „ДБ и Борисов готвят коалиция”- защото това си е точно кампания. Успешното оцеляване на мафията у нас винаги е минавало през това да се създава или подбира удобна опозиция и така да се елиминират по-сериозните противници. Простата истина е, че ДБ в момента е единствената, която е готова да бие и по трите капии на мафията (Борисов, Гешев, Сарая). Знаем точно как, имаме експерти, имаме стабилна коалиционна конструкция, имаме съществена електорална позиция сред гласоподаватели, които знаят какво искат. Доказали сме, че можем да бъдем сериозен и последователен противник. Може да ни се намират всякакви кусури - често с право- но в това отношение по-добро на пазара няма.

И точно затова е толкова важно настойчиво да се „обяснява” как ДБ само чака да се качи на Борисовия Титаник и да направи коалиция с абсолютно токсичния ГЕРБ. Сигурно има хора, които наистина мислят, че сме толкова тъпи. Разбира се, има и такива, които опитват да прелеят протестен вот към някоя друга формация. Но със сигурност запевчиците на тази кампания са хора, на които им е възложено да направят всичко за обезкървяване на подкрепата за ДБ. Защото ако ДБ се окаже по-силна от ДПС, това ще промени българската политика завинаги.

Та, ние действия имаме. Конкретни, доказано ефективни. Готови сме да продължим с тях. Колкото трябва: става дума за нашата държавност и нашето достойнство. Въпросът е дали ще има подкрепа за действия. Или за поредната порция промивки на общественото съзнание.

Идват избори...“.

Напишете коментар
Коментари: 9
1 Анонимен 12:06, 14 яну 21

Бе да не се зарича баш този, че хич не си държи на думата!

2 Лего 12:31, 14 яну 21

Всеки път отричаш думите на хората и накрая пак си при Бойко, знаем си стоката

3 Лили 12:35, 14 яну 21

Точно Демократична България сте манипулаторите и хипнотизаторите. внушавате на хората, че няма да сте ГЕРБ, а зад медиите на кой подвластничиш? На хората не им трябват, познаваме те до болка, стига се оправдава


4 Фишек 12:39, 14 яну 21

Всички помним как се заканваше на Бойко и накрая се целувахте. ДБ не е никаква партия, която може да се мериш с нито една друга. Искаш заедно с ГЕРБ и ДПС да елиминирате заедно.

5 Живот 12:42, 14 яну 21

Демократична България и ГЕРБ са като голям холдинг и дъщерната им фирма. Всичко което става и се прави от ДБ минава през отчет към ГЕРБ.

6 баба ти 12:48, 14 яну 21

Та, вие действате заедно, готови сте да продължите с тях схемите. Действия ще има от ваша страна и то в подкрепа за ГЕРБ

7 Мартин 17:02, 14 яну 21

Да вярваш на Христо Иванов е като да повярваш, че Дядо Коледа съществува! Много лъже този човек... още си спомням как се мазнеше на Борисов, за да го направи правосъден министър и вицепремиер в неговия кабинет!

8 Асен 21:31, 14 яну 21

Да не забравяме, че Иванов беше сам по себе си Титаник като министър, потъна стабилно, защото не го биваше.

9 Малина 09:10, 15 яну 21

Христо Иванов е провален политик и марионетка, която изпълнява заповедите на олигарха Иво Прокопиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама