Проверката приключи: Сред ваксинираните в Сандански и роднина на директора на болницата

12:00, 14 яну 21 25 2286 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

В протокола на "БулБио” е посочено, че 5-дневният календарен срок за прилагането на ваксината срещу COVID-19, е до 10.30 ч. на 11 януари. Имунизацията на 8 и 9 януари (бел. ред- на общинските служители в Сандански) е била извършена в рамките на срок, по-малък от допустимия. Това означава, че е имало достатъчно време ваксините да бъдат преразпределени и върнати в РЗИ-Благоевград, обяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинга на щаба по повод скандала с неправомерното ваксиниране на политици и чиновници от местната администрация. 

Има нарушение на реда за ваксинации в Сандански

Припомняме, че от партията на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов Републиканци за България разпространиха сигнал до медиите, че се извършва неправомерно ваксиниране на политически лица и общински служители в Сандански, които не са част от първата фаза на националния план за имунизация в страната ни. От сигнала стана ясно, че в града са се приготвяли партийни списъци с привилегирован достъп до ваксините. Тогава здравният министър разпореди проверка по случая, а ден по-късно от местните власти обясниха, че са предприели това ваксиниране, защото е трябвало спешно да се оползотворят дози от препарата, преди да изтече срокът им на годност. Директорът на болницата пък заяви пред медии, че няма угризения за ваксинацията на общинските съветници. 

Здравните власти в Благоевград бяха категорични, че това е в разрез с правилата и дозите е трябвало да бъдат върнати в местното РЗИ, за да се поставят на други нуждаещи се медици.

Министър Ангелов призова за оставката на директора на общинската болница в Сандански, но обясни, че кадровите промени не са в неговите правомощия, защото лечебното заведение е общинско и не е под ръководството на Министерството на здравеопазването. 

“Изпълнителният директор не е спазил изискванията на имунизационния план, не е осъществил достатъчно добра организация и координация...Ако това заведение беше под ръководството на Министерството на здравеопазването и то беше принципал, още днес щях да освободя изпълнителния директор”, подчерта той. 

"Интерпол": Ваксините ще станат "течно злато"

По думите му след проверката в РЗИ-Благоевград не са открити сериозни нарушения, за това там няма да бъде поискана оставката на директора, но ще бъдат проведени разговори с него, за да бъдат изчистени всички детайли, които касаят организацията на процеса по ваксинирането в областта. 

Докладът от възложената проверка е показал, че на 8 януари са извършени имунизации на 7 служители от "Социален патронаж", един учител и един пенсионер. А на 9 януари са имунизирани 24 лица, които не са включени в първата фаза на националния план за ваксиниране (т.е. лекари и служители на лечебни заведения).

“От тях - четирима са общински съветници, а останалите са служители на общинската администрация, в това число и лице от семейството на управителя на лечебното заведение, обясни министър Ангелов. 

Напишете коментар
Коментари: 7
1 Джули 13:20, 14 яну 21

Надявам се това да не остане така и да се забрави, както винаги се случва.

2 Анонимен 15:22, 14 яну 21

Ето - дори и след проверката и доказаното нарушение, последствия и наказани пак няма да има. Произволът и безсилието на властите продължават!

3 Boris 16:17, 14 яну 21

"Не са открити сериозни нарушения" - Това е безотговорно!

4 Анонимен 16:25, 14 яну 21

И време е имало и начин да се върнат ваксините.Но с тази шуробаджанащина все така става в България.А и министърът пък видите ли нямал правомощия.

5 Норитас 17:33, 14 яну 21

Оф, ще ни побъркат! Няма ли всичкото това возене в джипка и замазване на очите да приключи.? Нрщо се нервирам. Чакам изборите!

6 BoLeto 17:35, 14 яну 21

Българската действителност, отново не са открити сериозни нарушения!

7 Алекс 23:00, 14 яну 21

Е пък сега вие а един роднина ли сте? То си е човещина, пък тия в нужда си имам и те роднини все пак.....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама