Кой „почерни“ витражите на Съдебната палата?

17:20, 15 яну 21 25 2413 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Съдебната палата осъмна с „почернени“ витражи. В социалните мрежи се появиха коментари, че уникалните стъклописи, изработени от художника Иван Пенков, са били боядисани с черна боя и увредени.

Това принуди Апелативният съд да разпореди проверка, която е показала, че става въпрос за частично затъмняване на дневната светлина, влизаща през витражите, тъй като прозорците са обезопасени със строителни пана и плътни найлони заради текущи ремонти във вътрешните дворове на сградата.

На места, където светлината е по-силна, ефектът се получава заради частично откъснати от последния силен вятър найлони или по-висока част на прозорците, които не са покрити с платна и найлони. 

Няма причинени замърсявания, нито увреди на витражите вследствие на човешка дейност, категорични са от съда. От там подчертават, че разпространените из социалните мрежи снимки, придружени с твърдения, че някой е боядисал витражите в съдебната палата с черна боя, не отговарят на истината.

След приключването на ремонта в Съдебна палата почистването на витражите ще бъде възложено на специалисти от Художествената академия

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама