Полицията задържа Навални, след като кацна в Москва

20:30, 17 яну 21 / Свят 25 2990 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Полицията в Москва задържа най-популярния критик на режима на президента Владимир Путин Алексей Навални на "Граничен контрол" на летище "Шереметиево", малко след като опозиционерът се завърна в Русия.

РИА Новости съобщи, че служители на отдел за издирване на оперативния отдел на Федералната служба за изпълнение на наказанията в Русия са задържали Алексей Навални, който е осъден условно и е в списъка за издирване от 29 декември 2020 г. "за множество нарушения на изпитателния срок“. Мярката му за неотклонение ще бъде определена от съда, а решението на съда той ще изчака в ареста.

Навални има две условни присъди: по пет години по делата “Кировлес” и “Ив Роше”. Първият случай е свързан с обвинения за присвояване на повече от 16 милиона рубли, вторият – с кражба на над 30 милиона рубли, припомня БГНЕС. След като се приземи на родна земя, Навални заяви, че всички обвинения срещу него са измислени и че той "не се страхува от нищо и моли всички да не се страхуват от нищо".

Навални се завърна в Москва с полет от Берлин, докато властите арестуваха десетки негови симпатизанти и журналисти на летище "Внуково", изтласкаха пред терминала стотици хора, скандиращи името му.

В последния момент самолетът на руската авиокомпания "Победа" бе пренасочен към "Шереметиево". Преди това той кръжеше в очакване на рарешение за кацане и временно бе спряно излитането и кацането на самолети на "Внуково", съобщи "Дневник".

Прокуратурата предупреди в събота хората да не посрещат Навални, защото ще смятат това за несанкциониран митинг. Арести имаше и в Санкт Петербург на съмшленици, подготвящи се да пътуват за столицата.

Снимка: БГНЕС

Преди да излети от Германия Навални заяви, че не се страхува от арест при пристигането си в Москва. "Да ме арестуват? Това е невъзможно, аз съм невинен човек. Чувствам се гражданин на Русия, който има пълното право да се върне у дома. Това е най-добрият момент за последните пет месеца. Чувствам се чудесно. Най-накрая се връщам в родния си град", коменитра той, цитиран от БГНЕС.

Арестуваха най-близките съюзници на Навални

Руската полиция задържа четиримата най-близки съюзници на кремълския критик Алексей Навални на московското летище, където трябваше да се срещнат с него при завръщането му от Германия, съобщиха АФП и БГНЕС.

Иван Жданов, ръководител на Фондацията за борба с корупцията на Навални, заяви в Туитър, че сред задържаните четирима е ключовият съюзник на опозиционера Любов Собол. Кадри, заснети от местни журналисти, показват как полицията отвежда нея и останалите.

Предисторията

Навални се завръща в Русия след 5 месечен престой в Германия. На 22 август миналата година той беше транспортиран по спешност в болница в Германия, след като два дни по-рано изпадна в кома по време на полет от Томск до Москва. Тестовете, проведени от западни страни, включително Германия, стигнаха до заключението, че той е бил отровен с наличния от съветските времена нервно-паралитичен агент "Новичок".

Путин определи отравянето на Навални за политически трик

Германия предаде на Русия в събота стенограми от разговори с Навални като част от отговора си на молбата на Москва за съдействие при разследването на отравянето на критика на Кремъл, предаде БГНЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама