Оборудването от „Белене“ може да се използва за АЕЦ „Козлодуй“

13:55, 19 яну 21 / Политика 25 2044 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Платеното оборудване от „Белене“ ще може да се използва за 7 реактор на АЕЦ „Козлодуй“. Това стана ясно по време на среща на премиера Бойко Борисов с изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Наско Михов, съобщиха от правителствената пресслужба.

След извеждането на старите реактори, много важно е, че получихме лиценз за 5-и и 6-и блок на „Козлодуй“ за още десет години“, отбеляза Борисов. Изпълнителният директор Михов припомни, че на 7 декември 2020 г. стартира работа по проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка 2 на АЕЦ „Козлодуй“, след като през февруари 2020 г. бе издадено решение за оценка за въздействието върху околната среда на проекта.

Според експертните доклади икономически, екологично и технически е възможно оборудването, предвидено за АЕЦ „Белене“, да се използва за нова мощност на „Козлодуй“, бе отбелязано в хода на срещата на министър-председателя. За реализацията на проекта на площадка 2 на АЕЦ „Козлодуй“ по отношение на налагащите се анализи са привлечени и международни експерти. Премиерът Борисов акцентира, че платеното вече оборудване на стойност 1,3 милиарда лева за АЕЦ „Белене“, ще може да се ползва за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“.

Въпрос за 3 млрд. лева: Защо Борисов не реже лентичката на „Балкански поток“

България се присъедини към Агенцията за ядрена енергетика

Междувременно днес България официално се присъедини към Агенцията за ядрена енергия (АЯЕ), която е част от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). В нея участват държавите, които оперират почти 90% от ядрените мощности в света. Така страната ни става 34-ата в организацията и равноправен участник в международното сътрудничество в сферата.

Генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия благодари на премиера Бойко Борисов и на всички, които направиха тази стъпка възможна. Той изтъкна, че България е активен участник в глобалната сцена на ядрената енергия. „България разчита на ядрените си мощности, даде пример как се извеждат четири реактора от експлоатация, как се съхранява отработено ядрено гориво и в момента сме в усилено развитие на проекта за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“, заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов.

 

Напишете коментар
Коментари: 5
1 Анонимен 17:16, 19 яну 21

Единственото което ни остана е хубавата природа и с тези ядрени реактори сега и нея ще съсипе, да не говорим за последствията върху нас, които ще има. Преди да си тръгне от власт ще ни закопае колкото може.

2 Бензз 17:17, 19 яну 21

Поредната схема скрита зад държавни поръчки ...

3 Пака Пака 17:19, 19 яну 21

Разпродаде цялата държава на чужденците, скоро ще живеем под наем в собствената си държава...

4 Козлодуйчо 17:21, 19 яну 21

Дай му да "реже лентички" на тоя. В друго освен това не го бива.

5 Лака флока 17:24, 19 яну 21

Боли го на Бойко бобчето какво е въздействието върху околната среда. Толкова го боли, колкото го боли и за народа му...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама