Изборните промени на мнозинството крият риск от касиране на вота

15:10, 21 яну 21 / Политика 25 1806 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Има опасност от оспорване и касиране на вота. Причина за това е противоречие между Изборния кодекс и това, което се канят мнозинството депутати да приемат. Затова предупреди юристът Петър Славов.

Припомняме, че вчера правната комисия в парламента прие промени в Закона за извънредното положение, които касаят гласуването на парламентарни избори в началото на април. Текстовете предвиждат ЦИК да изработи правила, по които лицата под карантина или в лечебно заведение да могат да гласуват. Дава се и възможност на хората с изтекли документи за самоличност да се легитимират с тях на вота. Управляващите обаче отказаха поисканите от извънпарламентарната опозиция и президента промени за видеонаблюдение при преброяването на бюлетините.

Промените предстоят да бъдат гласувани в зала утре. Славов обаче обърна внимание, че промените не се направят в Изборния кодекс, а се прокарват в Закона за извънредното положение.

Мобилни секции за хората под карантина предлагат управляващите

Според юриста има два основни проблема - дали Законът за извънредното положение ще продължава да е действащ към деня на изборите 4 април, както и как ще гласуват карантинирани лица при отмяна на извънредната епидемична обстановка, тъй като в този случай няма да се прилагат тези новите правила за гласуване с подвижната избирателна кутия.

Славов обясни, че този случай възниква противоречие между Изборния кодекс и готвените промени и се прилага нормативният акт от по-висок ранг – в случая Изборният кодекс.

„Иначе казано, гласовете или вотът, получен с подвижна избирателна кутия от наши сънародници, които са под карантина, е напълно възможно да бъде оспорен и дори касиран. Сегашното мнозинство залага бъдещ доста сериозен проблем“, коментира юристът в ефира на БНР.

Според него е напълно е възможно да се стигне до обжалвания и оспорвания на избора на един или друг народен представител, от една или друга листа, включително пред Конституционния съд.

Същевременно готови законопроекти като този за гласуване по пощата, които се намират в Народното събрание, остават на заден план и се игнорират.

СБЛЪСЪК: „Екзотична идея“ ли е гласуването по пощата за българите в чужбина?

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама