ВСС отхвърли идеята на ГЕРБ за прокурор, разследващ главния

16:07, 21 яну 21 / Политика 25 1690 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно прие отрицателно становище по законопроекта, предлаган от депутати от ГЕРБ, който предвижда създаването на нова фигура на висш обвинител, който да разследва главния прокурор.

Идеята на управляващите е по този начин да отговорят на становището на Венецианската комисия към Съвета на Европа, оповестено в края на 2019 г. В него за пореден път се препоръчваше България да създаде законови гаранции, че главният прокурор повече няма да бъде недосегаем от евентуално наказателно преследване. Проблем, който Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ), Европейската комисия и Съветът на Европа вече десетилетие неуспешно настояват София да реши.

Венецианската комисия: Прокурор, разследващ главния, не е част от световната практика

Според съдебните кадровици предлаганите от ГЕРБ промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт обаче не отговарят на препоръките на Венецианската комисия. 

Законопроектът, макар да предвижда създаването на нова фигура на „прокурор по разследването срещу главния прокурор“ не дава отговор на поредица от въпроси, свързани с неговия статут или съдържа противоречива регламентация за правното му положение“, се казва в становището на ВСС, предаде "Свободна Европа". 

Те смятат, че от предложението на управляващите не става ясно и дали новият специален прокурор ще работи сам или в екип, както и дали ще има самостоятелен материален и кадрови ресурс. Освен това съветът напомня, че в края на 2019 г. Венецианската комисия е поискала, че процедурата по евентуално разследване на главния прокурор не трябва да се води от негови подчинени, чието по-нататъшно кариерно развитие зависи именно от него.

Ръководителят на държавното обвинение Иван Гешев не участва в гласуването на становището, но преди него също разкритикува проекта: „Това е поредният експеримент, който се прави със съдебната власт и зад който не стои никаква юридическа логика, а по-скоро политическа“.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама