Covid-19 по света: Унгария първа в ЕС купува от руската ваксина

11:33, 22 яну 21 25 2815 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Унгария е сключила сделка за закупуване на руската ваксина срещу Covid-19 „Спутник V“, предаде "Ройтерс". Така страната става първата членка на Евросъюза, която ще направи това, съобщи днес външният министър Петер Сиярто по време на посещение в Москва, цитиран от БНР.

Вчера Будапеща одобри използването на руската ваксина, както и тази на „Астра Зенека“. Унгария не може да вдигне ограниченията, наложени заради Covid-19, докато няма възможност да извърши масова имунизация на хората, заяви днес премиерът Виктор Орбан пред националното радио. Той посочи, че най-добрият начин е да се разреши употребата на няколко ваксини като конкуренция, която ще накарат производителите да ускорят доставките. „Не се нуждаем от обяснения, а от ваксини“, подчерта Орбан.

Във Ватикана ваксинират бездомниците

Франция въвежда задължителен PCR тест за ЕС

Френските власти ще изискват представянето на отрицателен резултат от PCR тестове за коронавирус от тези, които влизат в републиката от държави-членки на ЕС, предаде АФП.

Според съобщение от Елисейския дворец пристигащите във Франция граждани на ЕС трябва да имат отрицателен лабораторен тест за коронавирус, получен 72 часа преди пристигането им във Франция. Отбелязва се, че изискването, което ще влезе в сила в неделя, 24 януари, няма да важи за спешни пътувания. Пътниците, пристигащи по суша, както и хората, живеещи в съседни страни и работещи във Франция, ще бъдат освободени от това задължение, съобщи БГНЕС.

Вчера по време на онлайн среща на върха на ЕС за отговор на пандемията, лидерите на 27-те държави от ЕС одобриха използването на бързи антигенни тестове, както и взаимното признаване в общността на резултатите от PCR тестовете за коронавирус.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама