В Бутан чакат късметлийски ден за старт на ваксинацията

17:19, 23 яну 21 25 2526 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Макар в кралство Бутан първите ваксини срещу коронавирус вече да са доставени, имунизацията ще започне едва в средата на март. За старта на кампанията е избрана специална дата, която носи много късмет според будисткия календар, както съобщава сайтът на здравното министерство на малката хималайска държава, информира Deutsche Welle.

Според най-значимата будистка институция в страната времето между 14 февруари и 15 март е особено неподходящо за начало на ваксинациите. Бутан планира да изчака този период да премине, за да може да проследи и оцени успехите при имунизацията в другите държави.

Covid-19 по света: „AstraZeneca“ ще достави на ЕС с 60% по-малко ваксини

Ваксините са подарък от Индия

Концепцията за ваксинация на правителството на Бутан предвижда цялото население - около 730 000 души, да бъде ваксинирано наведнъж, с изключение на децата и юношите под 18 години, бременните жени и кърмачките. За останалите 530 000 жители на Бутан ще са необходими 1,2 милиона дози ваксини, казват властите.

В сряда Бутан е получил 150 000 дози от Индия. Доставката на ваксината на „AstraZeneca“, произведена в института „Серум” в Индия, е подарък от правителството в Делхи. Както се вижда от кадри на агенция „Ройтерс”, кутиите с ампулите са били натоварени на летището в Мумбай.

Като част от програмата „Добросъседството на първо място” Индия предоставя безплатно на по-бедните околни държави ваксини срещу коронавирус. Освен Бутан, първата си доставка вече са получили Малдивите, Непал и Бангладеш. Мианмар и Сейшелските острови също са в списъка. Според съобщенията в медиите, в Шри Ланка и Афганистан все още се чака одобрение.

В Бутан коронавирусът е под контрол. Правителството на Бутан може да си позволи да изчака, преди да започне ваксинацията - ситуацията в малката държава е под контрол. Според университета "Джонс Хопкинс" в Бутан досега са регистрирани 850 случая на зараза с коронавирус. И само един смъртен случай.

Ефикасни ли са маските от плат срещу новите варианти на коронавируса?

Щастието е по-важно от икономическия растеж

Малкият Бутан, който се управлява демократично само от около дванадесет години насам, е единствената държава в света, в която щастието на хората е по-важно от икономическия растеж. Според конституцията, то се измерва като брутно национално щастие.

Изследователите на щастието редовно изпращат ученици във високопланинския регион, където будизмът е държавна религия. Те задават на хората различни въпроси, като например дали имат достатъчно вода и дали се чувстват в безопасност от духове след залез слънце.

Последните проучвания показват, че около 90 процента от хората в Бутан се чувстват частично, преобладаващо или дори изключително щастливи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама