Кирил Вълчев е новият шеф на БТА

09:47, 27 яну 21 25 2585 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Народното събрание избра Кирил Вълчев за генерален директор на Българска телеграфна агенция (БТА). Мандатът на новия директор на БТА е 5 години.

Журналистът, предложен от ГЕРБ, бе избран с гласовете на общо 105 народни представители, като нямаше против и въздържали се. След избора Вълчев положи клетва от парламентарната трибуна. Другият кандидат - Ивайло Данаилов, предложен от БСП, не успя да събере необходимата подкрепа. За него гласуваха общо 65 депутати от 154 гласували, двама бяха против, а 87 се въздържаха, съобщи БГНЕС.

Припомняме, че постът на генералния директор остана вакантен, след като наскоро внезапно почина досегашният шеф на агенцията Максим Минчев.

Кирил Вълчев и преди е работил в БТА, като досега бе адвокат на агенцията, но в миналото е бил репортер в редакция „Информация за чужбина“ на информационната агенция. Автор е на промените в Закона за БТА от 2011 г. А като мотив за предложението си от ГЕРБ посочиха неговите „доказаните професионални качества и безспорен обществен авторитет“.

Кой е Кирил Вълчев?

Кирил Вълчев е роден на 24 май 1973 г. в София.

През 1992 г. завършва с отличен успех Националната гимназия за древни езици и култура „Константин-Кирил Философ“, а през 1998 г. завършва също с отличен успех Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Право“, степен магистър. Завършва професионален курс по радио-мениджмънт в „Дойче Веле“ в Кьолн, Германия през 1995 г., бил е стипендиант в Програмата за европейски лидери на „Джърман Маршъл Фонд“ в САЩ през 2000 г., а през 2003 г. е на стаж в Българската секция на BBC в Лондон, Великобритания.

Притежава езикови умения по английски, руски, латински, старогръцки и старобългарски.

Кирил Вълчев е секретар на Съюза на българските национални електронни медии, в която членове са БТА,БНТ, БНР, bTV, Нова телевизия, Дарик радио.

Като адвокат той работи в областта на медиите и интелектуалната собственост. Автор е на публикации в областта на конституционното и търговско право. Правен консултант на БТА и Дарик радио.

Носител е на редица отличия и награди в областта на медиите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама