Епизод пореден: БСП вика премиера в парламента, той не идва

11:09, 28 яну 21 / Политика 25 1825 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

За пореден път днес ГЕРБ отказа на БСП да извика премиера Бойко Борисов в парламента. Този път искането бе министър-председателят да обяви приоритетите на България по време на новото председателство на Съвета на Европейския съюз, което от 1 януари бе поето от Португалия. По правилник той трябва да докладва на всеки шест месеца на Народното събрание.

Според председателя на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ процедурата на БСП е закъсняла и трябва да бъде направена по надлежния ред, което може да стане другата седмица. От изказването ѝ се разбра, че на заседанието на председателския съвет тази седмица е информирала заместника й Кристиан Вигенин от БСП, че ще провери как седят нещата, съобщи „Дневник“.

Борисов за пандемията и бедствията: Майсторски предотвратяваме опасностите

Последният път, когато Бойко Борисов е бил в парламента, е през април м.г., след като БСП няколко пъти се опита да го извика да даде информация за кризата с коронавируса и икономическите мерки. В последните месеци управляващите отказват да извикат премиера на изслушване за предстоящата водна криза, за преговорите със Северна Македония, за сделката за изтребителите, за ваксините и др.

В изказване от трибуната Георги Свиленски от БСП пак обясни, че ГЕРБ крие Борисов от опозицията. После се обърна към Цвета Караянчева: "Знам сега какво ще кажете", а тя му отвърна: "Да не би да сте ясновидец?".

В крайна сметка премиерът не дойде в парламента, а БСП се възмути от него в декларация от трибуната, която звучеше като предизборен документ с предложенията на социалистите. Според Румен Гечев възмутителни са лошите фискални резултати на страната, нежеланието на ГЕРБ да отмени плоския данък, въведен от кабинета "Станишев", както и дейността на Българската банка за развитие по времето на Стоян Мавровдиев, който подаде оставка по искане на премиера след заем от 75 млн. лв. за дружество, свързано с една от най-големите колекторски компании в България.

БСП поиска държавата да освободи бизнеса от данък сгради и такса смет

БСП представи алтернативите си предложения за справяне с бедността. Сред тях са семейно подоходно облагане за работещите родители с необлагаем минимум от 500 лева месечно за всяко дете, освобождаване на данък върху доходите на младежите до 26 г., както и преизчисляване на всички пенсии, за което ще са необходими 800 млн. лв.

Социалистите предлагат безплатни учебници за всички ученици, безплатни лекарства за децата до 14 г., както и 250 лв. еднократна помощ за бедните семейства с деца от първи до четвърти клас. Искат още обезщетението за отглеждане на дете през втората година да стане 650 лв., а помощта за майки-струдентки да се увеличи. Сред предложенията са осигурените родители да вземат еднократна помощ от 6500 лв. за всяко второ и трето дете.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама