Скопие връща сръбския език в училищата: София - разочарована, но не и изненадана

09:40, 29 яну 21 / Политика 25 1885 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Връщането на сръбския език в училищата в Република Северна Македония опровергава някои мнения, че връзката със Сърбия и Русия е скъсана, заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в ефира на bTV.

Изказването ѝ идва ден, след като премиерът Зоран Заев обяви, че в македонските училища се връща преподаването на сръбски език и култура за учениците от VI клас. В процес на одобрение е програмата за VIII и IX клас в общообразователните училища. В Скопие пък ще отвори врати Сръбски културен център. Новината беш съобщена навръх празника, на който сърбите честват св. Сава.

Захариева напомни, че македонизмът е геополитическа идея, създадена от Белград и Москва„За съжаление, не съм изненадана от това решение на македонските власти. Връщането на сръбския език означава, че всички партии в РС Македония, независимо от политическите си различия, са единодушни по този въпрос... както и по темата за отношенията с България“, каза Захариева. Според нея подобни действия са свидетелство за сближаване със Сърбия.

Снимка: БГНЕС

Големите кавички

Новината за изучаването на сръбски език бе посрещната с гневно писмо от вицепремиера Красимир Каракачанов. В него лидерът на ВМРО обвини македонското правителство и най-голямата опозиционна партия, че работят за засилване на сръбското влияние в Северна Македония

Сегашният политически елит в Скопие предпочита да чества палачите на своя народ. Колко странна балканска разновидност на стокхолмския синдром. Или по-скоро май е белградско-московски синдром", написа министърът на отбраната до сръбския премиер. 

Снимка: БГНЕС

Днес депутатът на ВМРО доц. Милен Михов обясни, че причина за острата реакция на Каракачанов е „стара травма“. По думите му изграждането на Сръбски културен център в Скопие и изучаването на сръбския език в македонските училища е продължение на една дълга политика, която се води от всички партии в западната ни съседка. 

Според него тези действия не означават влошаване на двустранните отношения. Депутатът ги определи като „очаквано оправдание“ заради позицията на страната ни по линия на старта на преговорите на Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз. 

Запалиха българското знаме на карнавал в Северна Македония

„Това е предизвикателство към нас. Би било приемливо, ако в същото време тези отношения между Скопие и Белград бяха реципрочни на Скопие – София. И днес в Северна Македония няма нито една българска телевизия или вестник“, каза доц. Михов в ефира на bTV. Той бе категоричен, че отношението към българските граждани в Северна Македония се е променило. 

А българският език кога?

Евродепутатът Андрей Ковачев иронично контрира Заев с очакване българският език също да започне да се изучава в училищата.

Евродепутатът Ангел Джамбазки определи като абсурдна новината, че македонският премиер е поздравил сърбите в страната по поводе Деня на свети Сава. Не ми е известно да има друг министър-председател в света, който да поздравява окупаторите и колонизаторите на собствената си държава. Дори бегъл поглед върху историческите извори и времето около и след 1903 година в географската област Вардарска Македония, днешна Република Северна Македония, ясно показва каква е ролята и отношението на сърбите към местното, предимно българско население там. Защото населението по тези земи по това време в огромната си част е българско, следвано от турско, арменско, армънско, влашко, албанско и тук-там някой циганин“, написа той във Facebook.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама