ЦИК отмени решение, ограничаващо „Демократична България“ и „Изправи се. БГ“

19:12, 29 яну 21 / Политика 25 3661 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

На извънредно заседание ЦИК отмени решението си гражданските формации да асе регистрират на изборите с името на партия. Това съобщи във Facebook Мая Манолова. Тя определи решението като "некомпетентно" и "незаконно" и поиска ЦИК да провежда публични заседания.

По-рано през деня стана ясно, че „Изправи се.БГ“ и „Демократична България“ обжалваха решение на ЦИК от 27 януари 2021 г., в което беше записано, ченаименованието на коалицията може да съдържа само наименованието на една или няколко от партиите в състава на коалицията“. Според тях с това се пречи на явяването на изборите на формации като „Изправи се.БГ“, „Демократична България“, „Отровното трио“ и др., защото не са партии.

Окончателно: Хората под карантина или в болница гласуват в подвижна урна

От „Изправи се.БГ“ кръстиха поправката „Манолова“ и обясниха, че според решението на ЦИК коалициите, които ще се явят на парламентарните избори, трябва да носят задължително името на едната от партиите в коалицията. „Това противоречи на член 128 от ИК, което дава възможност коалициите да имат различно име от това на партиите в нея. В решението се прилага автоматично текст, касаещ местните коалиции, и се разчита това да остане незабелязано от формациите, които са извън статуквото“, посочва Манолова. Според нея поправката се прави именно, за да не е възможно „Изправи се. БГ“ да е име на коалицията за бюлетината.

"Искаме оставката на шефа на Централната избирателна комисия заради незаконното и нагло решение, с което тежко се нарушава и пренаписва Изборният кодекс. Според това решение „Изправи се.БГ“ и „Отровното трио“ не могат да бъдат вписани със собствените си имена в бюлетините за предстоящите избори. Ако искаме да участваме, трябва да вземем името на някоя партия", посочи Манолова.

Решението е гласувано единодушно от представителите и на ГЕРБ, и на БСП, и на ДПС, и на „Патриотите“, за да се спрат - чрез инженерни игри - политическите опоненти като „Изправи се.БГ“, Триото и ДБ“, коментира още Манолова. Решението се обжалва днес от всички партии от мрежата на „Изправи се.БГ“, Движение 21 и др.

От „Демократична България“ също обявиха, че обжалват решението. Според тях условието е неясно, а тълкуването води в две посоки. „На първо място, ограничават ли се коалициите да включват в наименованията си изрази и думи, които са различни от наименованията на една или няколко партии в състава на коалицията? На второ място, въвежда ли се изискване в наименованието на коалицията задължително да се съдържа наименованието на една или няколко от партиите в състава на коалицията“, питат от коалицията.

Томов: Няма да има възможност карантинираните да участват в изборите

В жалбата си „Демократична България“ също цитира разпоредбите на Изборния кодекс, където преценката дали в наименованието на коалицията да се включват или не наименованието или абревиатурата на участващите в коалиция партии е предоставена на самите формации. Припомня се и предходна практика на ЦИК, която е била в тази посока. Освен че иска от ВАС да отмени цитираното изречение от решението, „Демократична България“ отправя и искане до ЦИК, с цел бързина на процеса, комисията да преразгледа сама решението си в тази му част.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама