Според Марияна Николова заетостта в зимните курорти е повишена

11:50, 31 яну 21 25 2102 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Броени дни след като хотелиери от зимните курорти се оплакаха от масова отмяна на резервации заради въвеждането на задължителен отрицателен PCR тест за влизащите в страната ни, днес вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова заяви, че заетостта не само, че не липсва, но е и повишена. 

"Зимните курорти са предпочитана дестинация за българите през почивните дни. Много семейства и деца избират да пътуват към планините и да практикуват ски спортове. И аз днес лично се уверих както в интереса на туристите, така и в спазването на противоепидемичните мерки на съоръженията", каза Николова в Боровец, след проверка в курорта и региона.

Снимка: Министерство на туризма

През идващата седмица се очаква повишен интерес и ръст на резервациите, което се потвърждава от данните на всички зимни курорти - Боровец, Банско, Пампорово и Витоша, информира министър Николова.

По думите ѝ причината е междусрочната ваканция на децата, която родителите често използват като възможност да слеят няколко дни заедно с почивните, за да изкарат повече време сред природата на чист въздух. В допълнение ръководства на курортите посочват, че положителен ефект оказва и падналото количество сняг в последните дни, което подобрява и разширява възможностите за практикуване на различни видове зимни спортове. 

Снимка: Министерство на туризма

Във връзка с повишения интерес към планините, Министерството на туризма призовава туристите да карат само в маркираните трасета, за да се избегнат нежелани инциденти.

Фрирайдът – между свободата и отговорността

Броени дни по-рано хотелиерите заявиха точно обратното

Само преди дни хотелиерите алармираха, че са започнали отмени на резервации и определиха новата мярка за задължителен PCR тест на влизащите в страната ни, като "пореден удар срещу туристическия бранш в и без това слабия сезон".

От трите зимни курорта - Банско, Боровец и Пампорово изпратиха искане до Марияна Николова и до здравния министър мярката да бъде променена. Те предложиха туристите със сертификат за извършена ваксинация да не подлежат на тестване по границите ни и да се използват бързи антигнени тестове вместо PCR. 

В България все още цената на PCR тестовете е доста висока - от 80 до 120 лв. Преди месец в страната ни бързите антигенни тестове бяха добавени като възможност за лабораторна диагностика на COVID-19. Тяхната цена е значително по-ниска от тази на PCR тестовете - близо 30 лв.

Коренно различното мнение на министъра на туризма само броени дни след позицията на хотелиерите, поставя въпроса дали наистина е станало въпросното чудо, на което се надяваха от бранша, за да бъде спасен зимния сезон, или проверката е била просто постановка за пред хората и медиите...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама