Силен вятър и валежи в няколко области от страната

07:00, 01 фев 21 25 1755 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обявява предупреждение от втора степен - оранжев код, за силен вятър и валежи от дъжд в областите Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас.

Жълт код за значителен валеж е обявен в област Смолян. За областите Габрово, Велико Търново, Сливен, Търговище, Шумен, Варна и Добрич е обявен жълт код за силен и поривист вятър.

Има и опасност от наводнения. 

Снимка: Pixabay

Сутринта в Западна България валежите ще спират и облачността от запад ще започне да се разкъсва и намалява. Над Източна България ще е предимно облачно с валежи от дъжд, които вечерта ще спрат. В източните и южните райони ще духа силен юг-югозападен вятър. В западната и централна част от Дунавската равнина ще е почти тихо, сутринта ще се образуват мъгли и там дневните температури ще останат по-ниски. В останалата част от страната максималните ще са предимно между 10° и 15°. 

По Черноморието ще е облачно с валежи от дъжд, на места около и след обяд ще са интензивни. Ще духа силен юг-югозападен вятър, който след обяд ще отслабне. Максимални температури на въздуха между 11° и 15°. Температурата на морската вода е 7-8°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

Снимка: БГНЕС

В планините на Западна България сутринта валежите, предимно от сняг, ще спират, облачността ще намалее, но ще се задържи значителна. В планините на изток ще е облачно с валежи от дъжд. Ще духа умерен, в Източна Стара планина, Странджа-Сакар и Източните Родопи - силен до бурен югозападен вятър. Максимална температура на 1200 метра – около 6°, на 2000 метра – около минус 1°.

Във вторник и сряда в много райони вятърът ще стихне. В Дунавската равнина ще бъде със значителна ниска облачност или с мъгла, които в отделни райони ще се задържат по-дълго и там дневните температури ще остават под 8°-10°. От югозапад във вторник ще се появи разкъсана висока и средна облачност, която временно ще се увеличи и вплътни; на отделни места, главно в Южна България, ще превали слаб дъжд.

В сряда над планините и планинските райони облачността ще намалее до предимно слънчево време. Дневните температури в по-голямата част от страната ще бъдат между 11° и 16°.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама