Почитаме жертвите на комунистическия режим – какво ни казаха политиците днес

14:00, 01 фев 21 / Политика 25 1993 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Днес почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим. Тази година се навършват 76 години от първите присъди на т. нар. Народен съд. На 1 февруари 1945 г. живота си губят депутати, регенти, министри, офицери и общественици.

Поглед назад: Левият революционен терор

Датата се отбелязва като Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим по предложение на президентите Жельо Желев и Петър Стоянов.

На възпоменанието пред Мемориала на жертвите на комунизма до НДК, наречен Черната стена, присъстваха представители на ГЕРБ, ДПС, СДС. 

"Трябва да помним грешките от миналото. Само така няма да ги допуснем отново. За съжаление, и сега наблюдаваме опити от наследниците на комунистите за възстановяване на някои практики от онези времена в днешната политика. Комунистическият режим си е служил много умело с лъжата и манипулацията. Прийом, който наблюдаваме и днес", коментира зам.-министърът Георг Георгиев. 

Един от най-големите страхове на режима, чиито жертви почитаме днес, беше страхът от протести. Затова смазваше всичко, което дори далечно напомня на протест – от дължината на полите до дължината на косите. Едно от големите предимства на демокрацията е обратно – правото на протест“, написа председателят на парламента Цвета Караянчева във Facebook. 

"Нека, когато протестираме, да не използваме образи от едно мрачно минало и похвати, напомнящи времената на безогледни политически репресии. Така вредим на себе си, на обществото, на каузите си, на историческата си памет. Нека продължим заедно да защитаваме демократичните ценности и човешкото достойнство, независимо от различията помежду ни", призова тя. 

"Безспорно - хилядите жертви са най-болезнената, но не и единствената последица от комунистическия режим. Щетите върху икономиката, които комунистите и техните наследници оставиха, поправяме и до днес! Същите тези наследници, днес пребоядисани в различни цветове, отново искат властта на всяка цена. И за целта използват добре познатите методи - унижение и унищожение на политическите противници", заяви премиерът Бойко Борисов и подчерта, че управляващите ще продължават да бъдат "алтернатива на това", заради "прекършените съдби, пред които се прекланяме".

"Днес българите искаме да живеем в демокрация, а не в диктатура, ценим своите права и свободи и не бихме ги заменили с покорство. Длъжни сме да носим спомена за комунистическата диктатура и нейните деяния или рискуваме България отново да се отклони от пътя на мира, демокрацията и просперитета", написа външният министър Екатерина Захариева.

"Всички, които са наследници или повтарят, възраждат мракобесните времена с потъпкване на човешките права и свободи, налагане на партийни решения в законодателството, игнориране на парламента в парламентарната република, рушат демокрацията и държавността, трябва да получат отпор от цялото българско общество", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

"За няколко месеца са издадени общо 10 897 присъди. 2618 са осъдените на смърт. Около 200 души от осъдените на смърт са избити още преди съдебните процеси. 4325 са изселените семейства на близки на осъдени. Около 30 000 – толкова според повечето изследователи и историци сe приема, че са избити без съд след 9 септември. Зад тези цифри стоят човешки истории и съдби. Зад тях стои и нашата история и дълг да помним", заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

 

"Повече от 30 години след краха на тоталитарния режим свободата и демокрацията за нас не са даденост. Те трябва да се отстояват и сега. Свободата и демокрацията не просто трябва да се ползват, те трябва да се защитават всеки ден. Много достойни българи са доказали това", подчертаха от "Демократична България".

"Отстояването на историческата истина и преклонението пред жертвите на комунистическия режим са проява не само на хуманизъм, но и на патриотизъм", обявиха от Републиканци за България.

"Срамна страница в българската история! Дано никога не се повтарят такива дни!", написа лидерът на "Воля" Веселин Марешки.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама