Facebook на 17 години - социалната мрежа, превърнала се в социален феномен

08:50, 04 фев 21 / Свят 25 2631 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Днес изобретението на Марк Зукърбърг - социалната мрежа Facebook навършва 17 години. Facebook е планетарен феномен. Всеки трети жител на Земята е потребител на социалната мрежа. 

Историята започва с 19-годишен второкурсник на име Марк Зукърбърг, който първоначално създава уебсайт за студенти и възпитаници от Харвард. През 2004 г. Facebook е просто портал за свързване на студенти. Той обаче напуска университета достатъчно скоро. Основната идея е той да позволи на хората да се свързват чрез мрежата на големи разстояния и да се намират помежду си през годините.

Успех и ранни години

В края на 2004 г. е регистриран милионният потребител на Facebook. През септември 2006 г. не само американски студенти могат да се регистрират в социалната мрежа, но и всички желаещи. През 2007 г. 23-годишният Марк Зукърбърг става най-младият милиардер в света. Сега състоянието му е около 100 милиарда долара, пише Кирил Гришин за радио „Спутник“, цитиран от БГНЕС.

Facebook стартира нова услуга за онлайн търговия

През 2012 г. Facebook достигна милиард регистрирани потребители. През април същата година социалната мрежа купува Instagram за милиард долара. През есента на 2014 г. Facebook купува месинджъра Whatsapp за 22 милиарда долара. А през 2017 г. социалната мрежа надскача друго важно ниво - 2 милиарда активни потребители. Сега има 2,5 милиарда от тях. Ръстът на активните потребители се забавя.

„Facebook ни пусна от затвора на електронна поща, тя предполагаше, че трябва да отговорим, Facebook - не. Пощата е формалност, Facebook е приветствие“, казва известният футуролог от Силициевата долина Пол Сафо.

Снимка: CanstockPhoto

Facebook става първата в света и широко разпространена социална мрежа и клонингите започват да се появяват почти веднага.

Facebook е от първостепенно значение за информацията. Значението на социалните мрежи вече не е еднакво, но за много аудитории е много по-високо от всички други комуникационни канали. И обратно, традиционните медии търсят възможности, много от които правят добри инициативни стъпки чрез Facebook и Youtube. Всъщност, чрез Facebook отчитането на информационните потоци за по-голямата част от света се контролира, така че Facebook има доста добри перспективи за себе си. 

Блокирането на Тръмп във Facebook - буря в чаша?

Изглежда работата на Facebook и, което е по-важно, нейната привлекателност няма да бъде особено засегната дори от скандала с блокирането на акаунта на 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Тръмп отново със страници във Facebook и Instagram

Твърди се, че „блокирането на Тръмп“ е отмъщението на Марк Зукърбърг. Някои смятат, че създателят на Facebook затвори страницата на президента след бунтовете в Капитолия, за да има коз в ръката си, в случай че държавата отново иска да раздели империята му и да отдели новинарския бизнес от нея. Като затвори Тръмп, Зукърбърг вече може да заяви, че се бори срещу прояви на екстремизъм и навреме покрива опасни източници на дезинформация. Tази история ще бъде забравена с времето, но със сигурност ще бъде последван от нови, като тези, които вече са се случвали.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Голяма и скандална социална мрежа

Facebook е осъден да плати 5 млрд. долара глоба за нарушения на поверителността на личните данни. Съобщава се, че данните на 87 милиона потребители на мрежата, предимно американци, са могли да попаднат във владение на „Кембридж Аналитика“. След това социалната мрежа направи промени в политиката за поверителност и позволи на потребителите да изтеглят цялата събрана информация за тях. Тогава се оказа, че Facebook може да проследява разговори и история на кореспонденция в SMS съобщения. Някои потребители установиха, че Facebook съхранява данни от преди три години.

Вече можем да изтрием данните, които Facebook събира за нас

Тези инциденти могат да се отдадат на различни фактори. Но вниманието към тях, при всички случаи е значително - все пак Facebook вече не е това, което беше. Той е мощен инструмент за влияние и далеч не е безобидна комуникационна мрежа, както е замислил неговия основател, луничавия Зукърбърг.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама