„Германците само избиваха, а българите се гавреха с жертвите": МВнР привика сръбския посланик

14:20, 05 фев 21 / Политика 25 4291 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Посланикът на Сърбия у нас Желко Йович беше извикан на спешна среща в МВнР с директора на дирекция „Югоизточна Европа“ Деян Катрачев.

Повод за срещата бяха изявления на проф. Драган Симеунович, професор във Факултета по политически науки на държавния Белградски университет и и.д. директор на правителствената Академия за национална сигурност.

Българите - примитивни зверове

В телевизионно интервю преподавателят многократно нарече българите „зверове, които избиват всичко пред себе си“.

Българите са известни със своите зверства, които са извършили, където и да стъпят по земята. Германците само избиваха, докато българите и тяхната войска се гавреха с жертвите. Те имаха и отряд за изнасилвания. Масово практика е да набиват децата на байонетите от пушките и да изнасилват жените пред очите на близките им“, каза Симеунович в телевизионното предаване Сръбският свят, цитиран от БГНЕС.

По думите му жертви на българизацията са били свещеници и учители в Сърбия, а след остраняването им е въвеждано българско образование в училищата. Според него „България продължава да претендира за територии в Сърбия до град Крушевац и обвинявала Сърбия за извършен геноцид срещу българите през Средновековието.

В предаването професорът на няколко пъти използва определението „примитивни” за съседните на Сърбия народи. Симеунович нарича голям сръбски герой Коста Печанац, който избива десетки цивилни българи в Босилеград.

От българска страна е заявено, че изявленията представляват ярка проява на език, насаждащ трайна ненавист и омраза срещу България и българите. Изтъкнато е, че подобни публични изявления са напълно неприемливи и са в разрез с добросъседските отношения и приятелството между двата народа. Българската страна очаква адекватна реакция на сръбските власти и институции, обявиха от МВнР.

Език на омразата срещу България

Антибългарското, на моменти расистко изказване на Симеунович е продължение на езика на омразата, който се използва редовно и от официалните власти в Белград.

Председателят на сръбския парламент Ивица Дачич не пропуска възможност да обвинява България в извършването на "тежки фашистки престъпления". Дачич бе дългогодишен говорител на диктатора Слободан Милошевич, а през последните години, откакто Александър Вучич пое управлението, бе министър на външните работи. Само преди два месеца пред проправителствената телевизия "Пинк" Дачич попита "дали сръбската общественост въобще е наясно с намеренията на България" в региона.

В края на ноември 2019 г. сръбският посланик в София бе извикан в българското МВнР по повод скандалното изявление на председателя на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун, че България масово шпионирала Сърбия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама