Първанов критикува президента, че нямаше консултативен съвет за коронакирзата

10:53, 07 фев 21 / Политика 25 2022 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Аз съм работил с три последователни правителства. Мога да кажа перфектно с царя - Симеон Сакскобургготски, на приливи и отливи с Тройната коалиция и противоречиво - с позитиви, но и с тежка конфронтация по времето на Бойко Борисов. Това каза пред БНТ президентът в два последователни мандата Георги Първанов.

Но дори по времето на тежък сблъсък - това е било сблъсък за политики. Дори когато срещу мен бяха изречени много тежки, грозни думи и от страна на ГЕРБ, Иван Костов, Волен Сидеров, аз предпочитах да не отговарям директно, с агресивност. Аз отговарях с политики - предлагах различни политики за изхода от кризата, провеждах дискусии и в крайна сметка на една от тях премиерът Борисов дойде. Даже доведе и Симеон Дянков, който бих казал, беше основният дразнител в нашите отношения“, допълни Първанов.

Първанов за Борисов: Ако някой иска да се мери с Тодор Живков, сбъркал е времето

„Пак в разгара на тежкия дебат помежду ни, аз свикнах Консултативен съвет по сигурността, свързан с европейските ни политики“, обясни президентът. „И се питам за толкова време сега, защо не беше свикан един Консултативен съвет по коронакризата. Защото няма нищо по-важно от здравето на хората и в такава ситуация трябва да си взаимодействат, независимо от различията, правителство, парламент и президент“, подчерта Първанов.

Според него президентът трябва да бъде обединител на нацията. „Президентът олицетворява единственото на нацията, това е записано в Конституцията, но от „Дондуков“ 2 отговориха, че не е работа президентът да обединява. Президентът трябва да бъде коректив на правителството с ветото, което може да налага, стига това вето да не е на 100%“, смята Първанов.

Мангъров е номиниран за депутат

Георги Първанов коментира и предложението доц. Мангъров да бъде включен в депутатската листа на основата от него партия АБВ. „Не приемам тезата, че можем да оставим хората да „горят като съчки“, да пренебрегнем риска на пандемията, която за целия свят е нещо много тежко. Аз съм привърженик на по-твърдите мерки - до момента, в който излезем от ситуацията. Да, има грешки, но като цяло щабът се справи нелошо. Сега ситуацията става много критична, драматична и не трябва да политизираме този въпрос“, смята Първанов.

„Когато съм създавах АБВ, съм залагал едни почтени цели и бих искал този образ да бъде запазен, защото не във всички случаи популярността е нещо добро. По-добре да си по-малко популярен, но да си останеш почтен“, допълни президентът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама