Covid-19 по света: Израел първа ваксинира повече от половината население

14:40, 08 фев 21 25 2441 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Държавата Израел стана първата държава в света, в която повече от половината от населението е ваксинирано срещу новия тип коронавирус. Според изчисления на ТАСС, базирани на официални данни и медийна информация, 5,54 милиона израелци, или 62,42% от населението, са получили ваксинации в държавата с население 8,9 милиона. По този начин Израел се превръща в световен лидер в дела на ваксинираните.

Второто място по този показател е заето от ОАЕ (44,79%), третото място е заето от Сейшелите (40,49%). Великобритания, заедно с отвъдморските територии (18,95%), САЩ (12,84%) и Бахрейн (11,63%), са ваксинирали над 10% от жителите си, предаде БГНЕС. 

ЕС одобри ваксината на „AstraZeneca“

По брой ваксинирани в света САЩ все още са начело с 42 милиона ваксинирани. На второ място е Китай (31,2 милиона ваксинирани). Великобритания затваря първите три (12,6 милиона). Общо, според ТАСС, около 131,9 милиона, или 1,7% от световното население са ваксинирани в света. 

Швейцария изисква отрицателен PCR

Швейцария изисква от днес всички пристигащи със самолет да представят отрицателен резултат от PCR тест. За гражданите, които влизат на територията на конференцията от рискови страни и региони, тестът се изисква независимо от транспортното средство. Изследването трябва да е направено до 72 ч. преди пристигане. Децата до 12-годишна възраст са освободени от това изискване.

Облекчения в някои европейски страни

Словакия постепенно отваря училища и детски градини, въпреки че повечето ученици на възраст 10 и повече години ще продължат засега да се обучават вкъщи. Децата трябва да представят отрицателен тест за коронавирус на родителите си, който трябва да е направен в седмицата преди да влязат в училищата. По-големите трябва да се изследват лично. 

Детските градини и началните училища отварят от днес и в Нидерландия, Румъния и Дания.

Австрия се подготвя предпазливо да разхлаби някои ограничения, включително да се позволи на магазини, които не са от първостепенно значение, и на училищата, да отворят отново. Вчера обаче страната затегна контрола по границите с всички съседни страни. Австрийските власти препоръчват пътувания, които не са от съществена необходимост, да се избягват по време на пандемията, предаде БНР.

Днес е „голямото отваряне” след втория локдаун в Кипър. Страната навлиза във втория етап от облекчаване на коронавирусните мерки с възобновяване на занятията в част от училищата, както и работата на всички обекти за търговия на дребно. 

След 1 месец „под ключ” днес се отварят всички магазини, търговски центрове и молове
В класните стаи се връщат около 70 000 учители и ученици от държавните и частните начални училища, както и от завършващите класове. Отново отварят врати театри, кина, музеи, църкви, но с изисквания за брой посетители.

Южна Африка спира употребата на ваксината на AstraZeneca срещу COVID-19 заради неефективност срещу новия вариант на вируса.

Учени твърдят, че 90% от случаите в страната са с новия щам. Проучване между 2 000 души обаче показва, че ваксината дава минимална защита срещу умерено-тежки случаи на заболяването. Употребата ѝ при тежки случаи не е проучена. ЮАР получи един милион дози от препарата на AstraZeneca и трябваше да започне ваксинация с него през тази седмица.

Решението да спрем употребата на ваксината на „AstraZeneca” е временно. То ще е в сила, докато не установим всички въпроси и каква ще бъде следващата ни стъпка. Когато установим това, ще подновим употребата”, заяви министърът на здравеопазването д-р Звели Мхизе, цитиран от Нова телевизия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама