Няма ръст на фалитите заради пандемията

09:23, 09 фев 21 / Политика 25 1869 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Най-засегнатият бранш от COVID кризата остава ресторантьорството, отбеляза министърът на икономиката Лъчезар Борисов. „Един бизнес е направен, за да работи, а не за да бъде подпомаган от държавата с икономически и аз винаги съм в дебат с националния оперативен щаб. Искам бизнесът да работи, но здравето е по-важно, посочи той. По думите му около 112 милиона лева e общо стойността на поисканите средства от държавата заради затворените бизнеси.

„Направихме добър баланс – поддържаме финансовата стабилност, мислим за бизнеса и за здравето на хората“, коментира Борисов пред bTV. Според него доказателство са стабилните макроикономически показатели на страната в сравнение с останалите страни-членки на ЕС.

Писмо до властта с „благодарност“: защо новите заведения за Вас не съществуват?

Въпреки кризата, данните на министерството на икономиката показват, че неактивните компании в страната през 2020 г. са намалели с 4%. „Проведохме най-либералните противоепидемични мерки в Европа и това даде своите резултати по отношение на икономиката и нейното развитие. Един от рисковете за ресторантьорския бранш е, че колкото по-дълго остане затворен, толкова повече кадри ще се пренасочат към други бизнеси. В момента, когато трябва да започнат да работят, може да стои този проблем", обясни Лъчезар Борисов.

Министърът на икономиката заяви, че в момента не трябва да се правят промени в данъчната политика, както иска опозицията.

Данъчната политика в момента си върши работата и тя не трябва да бъде променяна. Интервенцията в подкрепа на бизнеса трябва да бъде с финансовите мерки, а не чрез промени в данъчната политика“, заяви той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама