Успя ли държавата да реши проблема с пенсиите на творците?

14:30, 10 фев 21 25 4236 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Парламентът отпусна държавни парични награди на 8 творци, предложени от Министерски съвет. Някои от най-прочутите имена от родната сцена ще получават пожизнено 700 лева месечно. Наградите се присъждат за особени заслуги към българската държава и нацията, за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата.

Сред избраните лица, които ще получат възнаграждението са: Антон Николов Дончев – писател, редактор и сценарист; Атанас Стефанов Куртев – пианист, клавирен педагог и музиколог; Владимир Марков Гаджев – журналист, музикален критик, публицист и писател; Георги Тодоров Чапкънов – скулптор, съавтор на герба на Република България и автор на „Статуята на София“ в столицата; Ицхак Самуел Финци – актьор; Кольо Георгиев Колев – писател и драматург; Ласка Георгиева Минчева – режисьор; Цветана Георгиева Манева – актриса. 

Снимка: БГНЕС

Предстои да бъде гласувано и друго решение на Министерски съвет за парични награди на още 65 творци, сред които са певци, композитори и текстописци. За първи път държавата решава да отличи толкова голям брой творци със специални пенсии. 

Поводът е 55 години от основаването на фестивала „Златният Орфей“. Годишнината е отбелязана през 2020 г., когато е постъпило и предложението да бъдат наградени творците с принос за легендарния статус на фестивала. Международният фестивал „Златният Орфей“ е основан през 1965 г. и се провежда в курорта Слънчев бряг. Съществува до 1999 г.

Тези творци обаче ще получават по-ниска ежемесечна награда и нейната продължителност ще бъде 3 години, защото толкова е допустимата от закона. Впоследствие срокът може да бъде удължен. За тях предвидената сума е общо малко над 1 милион лева, но на човек се пада по-малко от другите осем наградени творци - от 350 до 500 лв., като за всеки е различно, в зависимост от получените награди.

Предложението отново е по Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нация, и чрез него държавата цели да реши над 20-годишния проблем с пенсиите на творци, които не могат да докажат стажа си заради изчезнали документи от архива на Концертна дирекция. 

Пълният списък с творци, предложени от Министерския съвет и внесен в Народното събрание, заедно с размера на сумата, която ще получава всеки от тях, може да видите тук. 

Липсват обаче имената на артисти, които са били удостоени със специалната премия-пенсия от държавата през годините, като Лили Иванова. А преди дни в някои медии се появи информация, че актрисата от "Момчето си отива" Сашка Братанова е с една от най-символичните пенсии в съсловието - не повече от 300 лева. 

Снимка: Боряна Пандова

В същото време българският аниматор Тео Ушев, който е сред най-влиятелните в своя бранш в световен мащаб за последните 25 години, пък разказа в своя профил във Facebook как за баща му, който е художник, така и не са били заделени никакви пари от държавата за трудовия стаж който има и е получавал само пенсия по инвалидност. 

"Баща ми, преди да почине получаваше 178 лв. пенсия. Не за трудов стаж, а по инвалидност. Не му стигаха някакви си 7-8 г. А не му стигаха, защото от СБХ (бел. ред- Съюза на българските художници), където много години той съвестно си плащаше отчисленията и осигуровките, през 89-а някой чиновник услужливо изгори архивите. На този "чиновник" всички му знаят името. За да открадне малкото пари в касата. Така хиляди художници останаха без пенсии”, пише той, като подчертава, че в момента всички те са под социалния минимум. 

Тео Ушев начело на Международното жури на „София Филм Фест“

"Разбира се, нито един председател на СБХ, нито един председател на Комисия по култура в парламента не направи нещо. Художниците нямаха и "Златен Орфей". Но когато баща ми продаваше картини на запад (щото тук никой не ги искаше), ВТО Външнотърговска фирма “Хемус” му взимаше 75%. А останалите 25 % му ги даваше под формата на валутни левове. Ние бяхме щастливи - имахме за дънки Райфъл, кафе и Тоблерон за Нова година. Толкова", разказва Ушев. 

Артистите не са ви виновни. Всички те съвестно си плащаха осигуровките. И издържаха фалиралата държава и неработещата соц. икономика с "истинските пари", които изкарваха навън”, отбеляза аниматорът. 

Българският художник Божидар Хинков коментира неговия пост, като написа, че може да се включи към групата на “мизерабилните хора на изкуствата в Задунайски Путинистан на Боко-тиквата, и на келеши като Мултака” по много сходни причини. “С моята пенсия от около 142 лв. май ще "оглавя" класацията... Добре, че не ми се налага да разчитам на нея, но това е по-скоро късмет, отколкото съзнателно изграждана перспектива за късните години... Престъпна власт от руски ставленици - крадци и бандити”, възмути се той. 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Аз 11:23, 11 фев 21

Развигор Попов 350 лв, Мими Иванова нищо ?!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама