„Демократична България“ с жалба срещу забраната за видеонаблюдение при броенето на бюлетините

17:02, 10 фев 21 / Политика 25 1955 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Демократична България” обжалва пред Върховния административен съд мълчаливата забрана на ЦИК за въвеждане на видеозаснемане и разпространение от броенето на бюлетините в секционните комисии след края на изборния ден. Става дума за решение от 8 февруари, с което избирателната комисия издаде указания за обработването и защитата на личните данни в изборния процес.

Обединението обжалва като незаконосъобразни част от указанията, според които правата и задълженията на застъпниците и наблюдателите в изборния ден не допускат заснемане на процеса на броене на бюлетините и установяване на изборния резултат, защото това съставлява обработка на лични данни, недопустима от закона.

„Демократична България“ първи се регистрираха за изборите

В жалбата си „Демократична България“ се аргументира, че тези указания ЦИК и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) са се произнесли извън правомощията си и въвеждат забрани, които не са законоустановени. Припомня се и практиката на ЦИК по прилагане на Изборния кодекс от предишния парламентарен вот, когато комисията не е взела решение за забрана на видеозаснемането на преброяването на бюлетините и оформянето на секционните протоколи.

Акцентира се, че става дума за видеонаблюдение и излъчване след края на изборния ден, така че няма да бъде нарушена тайната на вота, защото самото преброяване на бюлетините не разкрива политически убеждения или друга чувствителна информация.

"Наблюдението и заснемането на процеса на преброяване на гласовете и съставяне на протокола на СИК не включва задължително обработването на лични данни, доколкото то може да бъде организирано по начин, който да показва само бюлетините и техния брой, да изключва показване на лицата на хората в изборното помещение или да бъдат предприети други аналогични мерки, за защита на правата на лицата в изборното помещение”, се казва в жалбата.

 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 14:29, 11 фев 21

Сега пък жалба, защото се чувстват застрашени ли?!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама