Протестна вълна срещу ограниченията заради Covid-19

16:55, 10 фев 21 25 1630 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Гърция затваря училищата и магазините, които не са от съществено значение в опит да овладее задаващата се трета вълна от пандемията. В навечерието на въвеждането на новите по-строги ограничения в страната от утре в ресторантьори излазоха на протест в Атина. 

Ресторантьори събираха публично ключовете от своите таверни, за да ги предадат на държавата, в знак на протест срещу продължаващото блокиране на дейността им заради коронавируса. Съюзът на ресторантьорите планира да представи ключовете на премиера през следващите дни, съобщи bTV.

Заведенията за хранене имат право да работят чрез доставки, но не всички са успели да се адаптират. Над 300 000 души са заети в гръцкия ресторантьорски сектор по данни на профсъюза на собствениците на заведения.

Сблъсъци и арести в Израел

Четирима души бяха арестувани в Ерусалим след нови сблъсъци между израелските сили на реда и ултраортодоксални евреи, които се противопоставят на мерките за борба с коронавируса, съобщи днес полицията, цитирана от „Франс прес“ и БТА.

В неделя Израел започна да излиза постепенно от третата национална карантина, наложена през декември. Селищата на ултраортодоксални евреи обаче бяха обявени за „червени“ сектори, където здравните ограничения се отменят по-бавно. Там присъствено и на открито ще се провеждат само образователни дейности с не повече от 10 участници, включително преподавателят.

Израел първа ваксинира повече от половината население

Сблъсъци, понякога бурни, от няколко седмици противопоставят полиция и ултраортодоксални евреи, които отказват да спазват противоепидемичните мерки. За мнозина израелци ултраортодоксалните евреи харедим, които са 12 процента от населението, до голяма степен са отговорни за разпространяването на коронавируса в страната

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама