Какво (не) разбра СЗО за произхода на вируса в Китай?

09:08, 11 фев 21 25 2196 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Истинският произход на коронавируса е един от въпросите, на който учените търсят отговор. Преди дни бяха публикувани резултатите от близо четириседмичното посещение на международния екип в Китай, чиято цел е именно да отговори на този въпрос.

Зоологът Питър Дашак, член на делегацията, казва пред CNN, че въпреки че е получил изобилие от данни за възможния произход на пандемията, ще са необходими месеци или години, за да узнаем истината за произхода на вируса. По думите му няма доказателства за огнища на Covid-19 по-рано от началото на декември, нито за това че вирусът може да е донесен от човек от друга държава, съобщи БГНЕС.

Какво казва СЗО за произхода на пандемията

Д-р Питър Бен Ембарек, ръководител на международната делегация, определи защитаваната от Доналд Тръмп теория за лабораторния произход на коронавируса като „изключително малко вероятна“.

Най-вероятната хипотеза е за преминаването на коронавируса от животно към човек през втори вид, но все още няма окончателен отговор кое е второто животно. 

Година след появата на Covid-19: „Файловете от Ухан“ показват грешките в началото на епидемията

По същия начин беше съобщено, че все още не е възможно да се идентифицира „нулевият пациент“, т.е. първият пациент с COVID-19 на пандемията и че е възможно това никога да не може да бъде идентифицирано, тъй като може и този човек е бил асимптоматичен.

В друго важно разкритие д-р Ембарек казва, че не е ясно, че пандемията произхожда от пазара за морски дарове в Ухан поради други едновременни източници на зараза в града.

В обобщение експедицията, която трябваше да даде отговори на множество въпроси за произхода на вируса, не хвърля много светлина върху загадките за началото на пандемията, която отне живота на повече от два милиона души. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама