Заради кризата: 90 дни неплатен отпуск ще се считат за трудов стаж

15:20, 12 фев 21 / Политика 25 3156 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

През 2021 г. заради пандемията за осигурителен и трудов стаж ще се зачита времето на неплатения отпуск до 90 работни дни, а не досегашните 60 дни. Това решиха депутатите с окончателното приемане на промени в Закона за извънредното положение.

Така хората в неплатен отпуск заради коронакризата няма да губят правото си на пенсия или обезщетение за безработица заради прекъсване на стажа. По време на неплатения отпуск обаче всеки ще трябва за своя сметка да плаща минималните здравни вноски, за да не загуби здравноосигурителните си права, съобщи БНР.

Няма ръст на фалитите заради пандемията

В парламента приеха още и общините да не бъдат санкционирани, ако имат неизплатени безлихвени кредити към бюджета. Ако не са ги изплатили до края на миналата година, ще могат да го направят до два месеца след края на извънредната епидемична обстановка.

Парламентът прие окончателно и отпускането на компенсации за пострадалия от кризата малък и среден бизнес. От мярката ще могат да се възползват фирми, които са спрели работа след 1 ноември миналата година заради извънредната епидемична обстановка. А предприятия, които след 1 януари 2020 г. са възобновили дейността си, ще получават безвъзмездни средства за всеки от месеците до отпадане на основанието за прекратяването на дейността им заради Covid-19.

Здравното министерство пък ще може да използва допълнителни възнаграждения и да ги изплаща за служителите от здравеопазването, работещи при неблагоприятни условия на труд по време на обявеното извънредно положение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама