Covid-19 по света: В САЩ ваксините вече се поставят и в аптеки

09:53, 13 фев 21 25 2024 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Един милион дози ваксини срещу Covid-19 бяха доставени на близо 6500 аптеки в САЩ, където желаещи могат да бъдат имунизирани. Ходът е част от кампанията на федералните власти за по-ефективна масова ваксинация. Сред веригите аптеки, които са получили право да ваксинират, са Rite Aid, CVS и Walgreens - част от от тях намиращи се и в големи супермаркети. До момента около 35,8 млн. души в САЩ са получили поне една доза от ваксините, съобщи „Сега“.

В Испания пък вече над 1 млн. души са ваксинирани с по две дози, а 1,4 млн. - засега с по една. За изминалото денонищие ляха отчетени най-нисък брой новозаразени в страната от края на декември насам - 14 581, а починалите са 530. В градовете има въведен вечерен час. В Мадрид той бе преместен от 22:00 на 23:00 ч. Ресторантите и баровете трябва да затварят в 22:00 ч., но до полунощ е разрешена доставката на храна по домовете.

В Гърция още два района бяха поставени под строга карантина до 22 февруари. Това са област Ахая в северозападната част на Пелопонес и о-в Евия, вторият по големина гръцки остров след Крит. Там се затварят училищата, а също така и магазините, които не предлагат стоки от първа необходимост. Гръцкото правителство обяви, че търси да наеме 939 лекари. От тях най-много са за отделения за интензивно лечение (104), анестиолози (97), спешни отделения (76), пулмолози (74) и т.н. През изминалата година вече бяха наети нови 1423 медицински лица.

Междувременно директорът на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията Андреа Амон обяви, че трябва да се настроим, че коронавирусът ще се задържи дълго, въпреки ваксините. „Трябва да свикнем с мисълта, че той ще остане сред нас. Но няма да е нещо нетипично, тъй като не е първият вирус, който се задържа за по-дълго време“, коментира тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама