Избраха българските прокурори, които ще работят за Кьовеши

19:20, 13 фев 21 25 2785 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра десетимата европейски делегирани прокурори, които ще работят с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Шестима прокурори, трима следователи и един съдия са кандидатите, които ще бъдат предложени от България.

Българските кандидати за европейската прокуратура ще се избират от прокурорите във ВСС

Решението на прокурорската колегия ще бъде изпратено до ръководителя на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши, която може и да не одобри всички кандидати.

Главният прокурор Иван Гешев подкрепи 7 от избраните - Бисерка Стоянова, Божидара Ганева-Димова, Бойко Калфин, Вероника Трифонова, Димитър Беличев, Светлана Шопова-Колева и Христо Крачунов. Кандидатите, които спечелиха, макар и неподкрепени официално от главния прокурор, са Венцислав Фердинандов, Мая Ковачева и Преслава Петкова. Последна дума за избора ще има европейската прокуратура, съобщи "Сега".

Какви са критериите за избор?

Преди вота Гешев обясни какви са неговите критерии за избор извън заложените в регламента и правилата за подбор. Един от тях е как се е представил кандидатът.  За него е важно и делегираните прокурори да имат способност за работа в екип и комуникативност. "Хубаво е да имат различен профил тези 10 човека – различни доминиращи качества, които да се допълват", продължи да изрежда Гешев. Според него е важно избраните не просто да са работили като прокурори, но и да са извършвали действия по разследването, затова е добре сред избраните да има следователи. Гешев подкрепи и единственият съдия сред кандидатите - Христо Крачунов, защото било важно да има и съдийски поглед.

Европейската прокуратура започва работа

11 от кандидатите получиха отрицателен вот от цялата колегия. Сред тях бе и следователят Бойко Атанасов, който по време на изслушването си влезе в остра размяна на реплики с главния прокурор. "В момента ръководството на прокуратурата в лицето на главния прокурор и неговите заместници, изцяло се е отдало на политическата власт в лицето на Бойко Борисов, Делян Пеевски и управляващите партии, което на практика пречи за разкриване на престъпления, свързани с европейския бюджет, по които престъпления участват лица, заемащи висши държавни длъжности", написа Атанасов в мотивационното си писмо.

По време на обсъждането на кандидатите Гешев не назова поименно Атанасов, но посочи, че той уважава всички претенденти, "дори и тези, които не уважават нас". Спомена и че един от кандидатите е бил на ръба да извърши нарушение, говорейки за конкретни дела.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама