Два български социални проекта с награда от ЕП

18:35, 15 фев 21 / Култура 25 2567 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Два български проекта са сред 30-те лауреата от 25 страни, спечелили Наградата за европейски гражданин за 2020 г. Това са „Медея“ на сдружение „Легал арт център“ и „Виждам чрез музика“ на фондация „Музика за България“, съобщиха от пресцентъра на Европейския парламент, като уточниха, че отличието има символично изражение. 

Българските лауреати 

Проектът „Медея“ на сдружение „Легал арт център“, представлявано от актрисата Снежина Петрова, включва работа с деца от различни етнически групи. Той разглежда темата за толерантността и други европейски ценности не само като говори за тях, но и като ги разгръща чрез мащабен театрален продукт, който дава възможност за обединяване на местната общност в едно колективно преживяване.

Проектът е вдъхновен от едноименната старогръцка драма на Еврипид. Обединявайки в съвместна работа доказани имена от българския театър, деца от различни етноси и студенти от хуманитарни и творчески специалности, проектът се стреми да търси модерна интерпретация на теми като правото на живот, експулсирането, миграцията и силата на избора. 

София в Топ 50 на най-популярните места за 2021 г.

Участниците са били включени в поредица от арт-обучения и работилници под ръководството на професионални актьори и психолози, допринасяйки за социалната интеграция. Финалът на проекта е отбелязан с мащабен спектакъл по едноименната старогръцка драма на сцената на Античния театър в Пловдив с участието на децата, преминали обучение в артистичните работилници.

Снимка: Facebook/ Rockschool.bg

Другият лауреат на наградата от България е проектът „Виждам чрез музика“ на фондация „Музика за България“, представлявана от Мелина Крумова. Неговата мисия е да развива музикалното образование и култура и да предоставя иновативни възможности за хора в неравностойно положение, които искат да се занимават с музика.

Срещи на тъмно променят възприятията за хората с увреждания

Проектът осигурява пълни стипендиантски програми за 6-месечно музикално образование на 19 незрящи деца и младежи. Благодарение на него музикални педагози са преминали през обучителен курс за по-ефективна работа с незрящи, закупено е оборудване за музикален кабинет, специализиран софтуер и музикални инструменти и е организиран онлайн конкурс за подбор на стипендианти. Избраните младежи са получили безплатни музикални уроци и индивидуални репетиции, а двама от стипендиантите са изнесли концерт пред повече от 300 души. 

Предишни лауреати на Наградата за европейски гражданин на ЕП от България са Архимандрит Партений Фидановски (2018 г.), Мариана Пенчева и Иван Николов (2016 г.), народно читалище „Бъдеще сега 2006“ (2015 г.), доброволците от СУПЦ Варна и журналистът Христо Христов (2014 г.), акад. Валери Петров и д-р Милен Врабевски (2013 г.), Петър Петров, механик на кораба „Коста Конкордия“ (2012 г.).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама