Либерото вече може да бъде капитан на отбор във волейбола

11:39, 16 фев 21 / Спорт 25 2688 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Либерото вече може да бъде капитан на отбора. Това бе решено на 37-ия Световен конгрес на FIVB, на който бяха одобрени няколко предложения за изменение на правилата на волейбола и плажния волейбол, за да се подобри развитието на спорта.

Председателят на съдийската комисия на FIVB и комисия за правилата на играта Гилермо Паредес представи измененията. Предложенията бяха одобрени със 160 гласа „за“, 3 „против“ и 1 „въздържал се“.

Комисията обясни, че тъй като либерото често влиза и напуска терена, както се случва в много случаи с капитана, няма причина да не се позволи да води отбора. Така правило 5 бе преразгледано.

„Лъвовете“ се класираха за Евроволей 2021

Също така беше одобрено изменение на правило 15.8. - отбор, който вече е изчерпал шестте си смени, да остане непълен поради изгонване на играч или дисквалификация. Следователно тимовете вече ще могат да използват резерва, ако играч на терена бъде изгонен или дисквалифициран, независимо от броя на вече използваните смени.

Правило 14.6. както във волейбола, така и в плажния волейбол е променено, за да позволи едновременен контакт на блокиращия и атакуващия на мрежата и по този начин да подобри ритъма на играта.

Официалните правила за волейбола и плажния волейбол влизат в сила три месеца след одобрението на конгреса. Поради отлагането на Олимпийските игри в Токио 2020, прилагането на тези нови правила ще започне на 1 януари 2022 г., пише БГНЕС. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама