Кога ще си отиде зимата: Ще покаже ли Баба Марта студения си нрав?

09:07, 17 фев 21 25 1708 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Зимата си тръгва тази сутрин. В цяла България температурите са много ниски. Вчера в Бургас температурите бяха по-ниски, отколкото във Враца. Студено е, но за последно. Не, че Баба Марта няма да покаже студения си нрав, но няма да е толкова студено. Това заяви пред Нова телевизия климатологът проф. Георги Рачев.

Според него от днес започва затопляне в цялата страната. Напълно е възможно в Тракия и югозиточните райони температурите да достигнат до 18-20 градуса. В края на месеца си отива климатичната зима, а метеорологичната зима си отива с температури през март между 5 и 8 градуса. На 21 март настъпва астрономическата пролет.

Пролетта в Европа ще закъснее

„Тази година имахме „никаква” зима. Имахме три студени дни в началото на декември, след това през януари имахме още 3-4 студени дни. И сега изкарахме една „страшна” зима, в която имахме 5-6 студени дни. В зависимост от това, какво ще бъде времето, тази зима се бори да стане най-топлата откакто има метеорологични наблюдения в България. Ако не се достигнат тези 18 градуса, ще остане в топ 3. Най-топла засега остава зимата на 2006-2007 година”, сподели проф. Рачев.

През март ни очаква аномалия от валежи. В цяла Западна Европа се очаква сухо време, докато в България се очакват значителни количества дъжд като в източната част на страната ще бъдат по-големи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама