Отхвърлиха ветото на президента за специалния прокурор

11:38, 17 фев 21 / Политика 25 1950 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се въвежда нова фигура в правосъдната система - прокурор, който да разследва главния.

Президентът оспори фигурата на специалния прокурор

Държавният глава върна закона в неговата цялост за ново обсъждане от депутатите. Според него той не предлага справедливо и устойчиво решение на проблема с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор или негов заместник. „С въвеждането на нова длъжност „прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник“ се нарушават редица основни конституционни принципи, сред които независимостта на съда, независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт и равенството на гражданите пред закона“, се посочва в мотивите.

Припомняме, че на 29 януари Народното събрание окончателно прие идеята да има специален прокурор, който да разследва главния. Първоначалното предложение на ГЕРБ претърпя промяна – мандатът на новия прокурор ще бъде 5, а не 7 години. Изменението мина въпреки отрицателното становище на ВСС и критиките на Венецианската комисия. От опозицията също бяха против създаването на този „Франкенщайн“ в правната наука.

Преди гласуването от БСП призоваха ГЕРБ да „поправят тази недомислица“. „Обръщате с главата надолу цялата ни правна система. Ветото е шанс за вас да премахнете тази екзотика, непонятна за нито една правна система - прокурор по разследването на главния прокурор, който е част от йерархичната система на прокуратурата, но е със специални правомощия”, каза преди гласуването Филип Попов от левицата, цитиран от БГНЕС.

Красимир Ципов от ГЕРБ обаче обяви, че управляващите ще гласуват за повторното приемане на закона, защото според тях това е „възможното законодателно решение“ в рамките на действащата българска конституция. Според него по друг начин няма как да бъде постигнат консенсус. От „Обединени патриоти“ подкрепиха повторното приемане на закона.

Малко след това в президентът Румен Радев заяви, че не е изненадан от решението на депутатите да преодолеят неговото вето. „Това е временно решение, явно под натиска на някаква конюнктура. И аз съм убеден, че то няма да просъществува в бъдеще, защото е в противоречие с Конституцията и с основни човешки права“, коментира държавният глава при посещението си в Самоков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама