Обида срещу короната или свобода на изразяване: Протести в Испания заради ареста на известен рапър

08:30, 18 фев 21 / Свят 25 1912 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Мащабни протести, прераснали в сблъсъци се проведоха в Мадрид и Барселона. Хиляди излязоха по улиците в знак на подкрепа за рапъра Пабло Хасел. Той получи присъда за 9-месечен престой в затвора заради възвеличаване на тероризма и обида към кралското семейство в песните си

Протестите в Мадрид започнаха мирно. По-късно обаче силите на реда се нахвърлиха с палки срещу демонстранти, след като някои от тях започнаха да ги замерят с бутилки и павета. В Барселона протестиращи запалиха кофи за боклук и направиха барикади по улиците, предаде bTV.

Тези сцени се повториха в Лерида - родния град на рапъра. В град Вик на 70 км северно от Барселона, протестиращи атакуваха полицейско управление. Пострадали са 11 служители, съобщи говорител на полицията. При снощните протести са арестувани 18 души, а над 50 са ранени, половината от които полицаи.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

32-годишният Пабло Хасел за мнозина се превърна в символ на свободата на изразяване в Испания заради критиките си срещу властите. В един от туитовете си, например, той обвинява полицията в изтезания и убийства на демонстранти и мигранти. За да избегне затвора, в понеделник той се барикадира със свои симпатизанти в университета в Лерида, но още във вторник сутринта каталунската полиция се намеси и го отведе, припомня БНТ.

Подкрепата си за Пабло Хасел изразиха повече от 200 творци, сред които режисьорът Педро Алмодовар и актьорът Хавиер Бардем. Те подписаха петиция за освобождаване на рапъра.

Случаят предизвика вълнения и спорове в Испания, и принуди правителството на социалиста Педро Санчес да обещае реформа, чрез която в бъдеще да не се допуска преследване от закона заради словесна невъздържаност, когато тя изразява артистични, културни или интелектуални позиции. Затруднение за премиера дойде от политическия му партньор - радикалната лява партия Подемос, която осъди задържането на рапъра.

Вълненията около Пабло Хасел напомниха случай от 2018 г., когато друг испански рапър - Валтоник, избяга в Белгия, след като беше осъден на три и половина години затвор по същите обвинения - възхвала на тероризма и обида на Короната в песните си. Испанските власти поискаха европейска заповед за задържането му, но белгийски съд не се съобрази с искането. Процедурата все още е в развитие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама