„В името на българския дух и култура“: Дават 41 млн. лв. за кино

10:56, 18 фев 21 / Култура 25 2676 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Вчера депутатите приеха на второ четене Закона за филмовата индустрия. С тях се увеличава финансирането на националното филмопроизводство, отделя се подпомагането на фестивали и културни прояви в отделна схема, както и се създава нова схема за възстановяване на разходи, която има като ефект стимулиране на инвестиции в сектора.

Годишният размер на средствата по схемата за държавна помощ за производство на филми не може да бъде по-малък от сумата на средностатистическите бюджети за предходната година съответно на 12 пълнометражни игрални филма, 22 пълнометражни документални филма и 250 минути анимация. До момента годишната субсидия не можеше да е по-малка от средствата за 7 пълнометражни игрални филма, 14 документални и 160 минути анимация.

СБЛЪСЪК: Помагат ли предизборно на телевизиите за сметка на киното?

За първи път сериалите ще бъдат субсидирани от държавата, но по отделна схема, която влиза в сила от 2022 г. след информиране на Европейската комисия. Държавното подпомагане за сериали и за възстановяване на разходи на филмови продукции ще се предоставя само ако приоритетно е осигурена субсидия за българско кино.

Депутатите приеха още и времето за показ на български филми да не може да бъде по-малко от 6 на сто от общото годишно време във всеки киносалон, равномерно разпределено във всички часови пояси, като не по-малко от 15 на сто от показваните български филми трябва да бъдат програмирани в най-посещаваните часови пояси

Председателят на Комисията по култура и медии в НС Вежди Рашидов коментира, че за първи път е имало пълен консенсус в името на развитието на българското кино и на българския дух и култура. „Навсякъде тежката криза свива бюджетите -  включително и в културната среда. Въпреки това обаче - правителството на Бойко Борисов и българският парламент не просто не намалиха парите за българско кино, а отпуснаха безпрецедентните 41 млн. лв. Това е исторически момент“, посочи той.

Според Рашидов този законопроект осъвременява българската култура и вече няма да обслужва ничии интереси. „Даваме много повече пари, за да може всеки, който иска да прави кино, да има шанс да се изяви“, подчерта той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама