Журналисти отиват в затвора заради отразяването на протестите в Беларус

13:55, 18 фев 21 / Свят 25 1934 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Две беларуски журналистки, отразявали протестното движение в Беларус миналата година, бяха осъдени на по две години затвор, предаде "Франс прес", като се позова на техния работодател - телевизия Белсат.

Дария Чулцова и Катерина Бахвалова, кореспондентки на базираната в Полша медия, бяха арестувани на 15 ноември миналата година в апартамент в Минск, откъдето предавали пряко насилственото разпръскване на демонстранти, събрали се да изразят недоволството си от смъртта на Роман Бодаренко, убит няколко дни по-рано.

Обща стачка в Беларус след изтичане на „народния ултиматум“ към Лукашенко

"Показах тези събития по телевизията и ме вкарват в затвора по тази причина, като изфабрикуват обвинения", заяви снощи Бахвалова, преди съдът, разглеждащ делото, да постанови присъдата си днес.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Евросъюзът и САЩ санкционират Беларус, но не и Лукашенко

Беларуската прокуратура повдигна обвинение на двете журналистки, че с репортажа си са подбудили населението към незаконни демонстрации, което е "сериозно посегателство срещу обществения ред", предаде "Mediapool". 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двете журналистки, съответно на 23 и 27 години, отхвърлиха обвиненията и заявиха, че са жертва на репресиите срещу протестното движение в Беларус, което започна през август миналата година след преизбирането на Александър Лукашенко за пореден мандат като президент.

Тогава над 100 000 души излязоха по улиците на Минск. Опозицията оспори резултата, а Европейският съюз отказа да признае изборите за легитимни. Последваха бурни демонстрации, като хиляди протестиращи бяха задържани. В чуждестранните медии се появи и информация, че много от тях са ставали жертва на насилие в ареста, а други са изчезнали безследно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама