Върховният съд върна делото за конфликт на интереси срещу Александър Манолев

16:40, 18 фев 21 25 1890 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Върховният административен съд отмени решението на Административния съд София – град, с което се потвърждава установен от антикорупционната комисия конфликт на интереси при бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, съобщиха от съда.

Бившият зам.-министър подаде оставка и бе обвинен в злоупотреба и фалшифициране на документи с цел получаване на европейска помощ заради имот, за който се смята, че е изграден с европейски средства като къща за гости, но е ползван като само от семейството му. А Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) започна проверка срещу Манолев заради скандала.

Александър Манолев пред съда: Изкараха ме най-големия мошеник

Според КПКОНПИ Манолев е бил в конфликт на интереси покрай къщата за гости и му наложи 10 хил. лв. глоба. Антикорупционната комисия твърди, че докато е бил зам.-министър, той е участвал и в управата на Държавен фонд „Земеделие“, който контролира на средствата от ЕС по програмата за развитие на селските райони, финансираща строителството на обекти за селски туризъм и така е имал възможност да насочи европейски средства към неговия обект.

Върховните магистрати обаче връщат делото за ново разглеждане, тъй като според тях на първа инстанция не са били преценени всички доказателства по делото и доводите на страните. Освен това в мотивите за решението си градският съд не е посочил кои обстоятелства по делото е приел за факти.

Според ВАС „бланкетното посочване, че Манолев е „имал възможност за оказване на влияние, което се доказвало от последващите действия на контролните органи“, приповтаря дословно мотивите КПКОНПИ и не съставлява собствен извод на съда. Отделно не става ясно кои точно са тези „всички възможности за упражняване на влияние върху структурни звена в ДФЗ от страна на Манолев.

При новото разглеждане на делото трябва да бъдат установени всички факти и обстоятелства от значение за спора, подчертават от ВАС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама