Общините ще спират замърсяващите автомобили

17:01, 18 фев 21 25 1999 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Без дебати с 82 гласа „за“ и нито един против парламентът даде право на общините с наредби да въвеждат зони с ниски емисии на въглероден двуокис и да забраняват в тях движение на коли, които замърсят въздуха над определени норми. Това стана с промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух. В определените нискоемисионни зони общината може да ограничи и използването на определени групи горива за отопление.

Ограниченията няма да важат за автомобилите на МВР, Спешна помощ и превозните средства на градския транспорт.

Нова мобилна станция ще измерва замърсяването на въздуха в София

Границите на зоните и при какви условия ще има ограничения трябва да решат съответните общински съвети. Идеята е мярката да се прилага в големите градове, където автомобилният трафик е по-интензивен и транспортните средства оказват по-голямо влияние върху качеството на въздуха, пише „Дневник“.

За улеснение на общините от юли се очаква поетапно да започне разделяне на леките и лекотоварните автомобили до 3.5 тона в пет категории на база отделяните вредни емисии. Замърсяването ще се измерва при техническите прегледи, като всяко превозно средство ще бъде снабдено със стикер и чип, съдържащи данни за неговата екологична категория.

Пет прости начина да живеем по-екологично

С промените в закона депутатите прехвърлиха на местните власти и отговорността за контрола за нарушаване на ограниченията. В закона е записано, че той ще може да се извършва и с автоматизирани технически средства, а общините ще имат и достъп до регистрите на превозните средства, водени от МВР и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

Според приетите днес текстове глобата за нарушаване на ограниченията за влизане в нискоемисионни зони е между 50 и 500 лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама