Левски за партийна употреба: Политици разменят критики с цитати на Апостола

10:45, 19 фев 21 / Политика 25 2405 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

България отбелязва 148 години от смъртта на най-голямата фигура в българското освободително движение и национален герой – Васил Левски.

Апостолът на свободата остава в историята като един от най-дейните българи в борбата за освобождение на България от османско робство, но именно тази му дейност го праща на бесилото на 18 февруари 1873 г.

Левски на практика показва, че за постигането на „чиста и свята република“ „дела трябват, а не думи“.

На прага на поредните парламентарни избори политическото говорене е взело връх. Разбира се, родните политици не пропуснаха да отбележат тази най-тъжна дата в българската история с тържествени слова, с които възхваляват живота и делото на Апостола и повтарят заветите му.

Днес обаче, повече от всякога, техните думи показват разединението между политическия ни елит на фона на предстоящите избори. Всеки от тях  използва думите на Васил Левски, за да разкритикува (директно или задочно) опонента си. Или иначе казано за пореден път сме свидетели на употребяването на Апостола с политическа цел.

Снимка: БГНЕС

В посланието си държавният глава Румен Радев посочи, че днес българите не скланят глави, а започват да се изправят (очевидно правейки връзка с вълната от антиправителствени протести и настроения от средата на миналата година). Президентът се обърна директно към управляващите и заяви, че се надява те да осмислят думите на Левски, че „интригата спира хода на народната работа“. Радев заяви още, че всяко поколение води своята битка за България, но успехът зависи от дружните ни усилия. Той призова за промяна на управлението като обяви, че сега е моментът „всички ние, с дружните наши усилия, да обърнем времето“.

В унисон с него звучат и думите на вицепрезидента Илияна Йотова, която също подчерта важността от предстоящите избори – време за важни и смели решения, които ще чертаят пътя на България. Достойните и грамотни българи трябва да водят държавата напред, за да бъдем равни с другите европейски народи така, както искаше Апостола на свободата“, смята вицепрезидентът, с което намеква, че днешните управляващи може и да не попадат в тази графа. Йотова напомни, че властта трябва да поставя обществения интерес над личния и призова обществото да не чака спасители, а обединено да строи по-добра България.

Тази година премиерът Бойко Борисов бе много лаконичен. Той цитира думите на Левски „Дела трябват, а не думи“, с което отговори на критиките на президента (а и не само). Цитатът кореспондира с мотото на министър-председателя и ГЕРБ - „Работа, работа, работа“, с което иска да покаже, че докато опонентите му говорят, той работи и строи. Качеството на построеното е друг въпрос.

И „Лъвов мост“ се напука

Ден по-рано в Карлово председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че фалшиви спасители са употребили иконата „Левски“ и използват посланията му. Тя обяви, че фалшът, фалшиви спасители да употребят иконата Левски и разединението не съзидават, а сеят разруха. Думите на Караянчева макар и без конкретен адресат вероятно се отнасят за президента Радев, който миналата година участва в гражданско шествие до паметника на Апостола в София и отново призова хората да работят за смяна на властта.

Не само държавният глава обаче е критичен към управлението на ГЕРБ. Лидерът на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов също не пожали бившите си съпартийци. Той отчете, че след 10 години управление на Борисов заветът за „чиста и свята република“ все още е трудно постижим, а правото на закона отстъпва пред правото на силния. И продължи: Вишегласието се оказва следствие не на обществената воля, а на договорки и задкулисни машинации. Властта се изражда в самоцел, която осигурява лостове за влияние, а не се упражнява като служение и отговорност към обществото“.

„Отровното трио“ използва кратко, но ефектно визуално послание. Снимка на автобусна спирка с лика на Васил Левски, а зад нея – кал, боклуци и разбити плочки. Кадърът символизира контрастът между идеалите, към които се е стремил българският герой и реалността, в която живеем днес и е озаглавен с цитат на Апостола „Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме“.

Напишете коментар
Коментари: 8
1 Апропо 11:37, 19 фев 21

Цвета Караянчева да заяви, че има фалшиви спасители или нейният Месия Бойко е фалшив герой. Разбира се, че г-н Цветанов няма да им остава длъжен на тези продажници. Заслужават си всяка една дума срещу тях

2 Stan 14:19, 19 фев 21

Въпрос на национално достойнство са нашите герои!

3 отвратен 15:15, 19 фев 21

Позорно е да се използват думите на Апостола от сегашните управляващи.Те не милеят за народа и съвсем не работят за него.

4 Анонимен_чич 16:26, 19 фев 21

Срам нямат и на този ден! И мозък няма това правителство! Понякога да замълчиш е най правилно!

5 Жаклин 17:54, 19 фев 21

Ако все повече политици изповядват вярванията на Апостола, страната ни ще процъфтява!

6 Анонимен 20:21, 19 фев 21

Апостолът е един. И ни е за пример. И най-малко хората, които ни управляват би трябвало да базират коментарите си неговото житие и битие. Че са за бесилото всички!

7 Тонката 23:39, 19 фев 21

Поклон! Такива хора ,чисти и велики , вече не се раждат. Поне малко ако управляващите се опитваха да следват примера им, щяхме да сме свободни, щастливи и здрави!

8 Борил 17:15, 22 фев 21

Качествените дела не са присъщи за ББ!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама