Софтуер няма да допуска да се гласува повече от веднъж при машинен вот

11:10, 21 фев 21 / Политика 25 1563 Шрифт:
Ирина Иванова

Всеки, избрал да гласува машинно, ще получава смарт карта, която не е ползвана от гласуващия преди него. Софтуерът така е направен, че да не се ползва една карта последователно, за да не се появяват съмнения. Това заяви говорителят на ЦИК Димитър Димитров в ефира на БНТ.

Той обясни, че картата отключва достъпа на гласоподавателя, а по думите му относно дезинфекцията има по-просто решение - ще се ползват ръкавици.

"Машинното гласуване не е по-трудно от работата с банкомат. Ще се появи едно указание, което ще поясни как да се гласува. Пред себе си гласуващият ще има един екран, на който може да избира опция, която да продължите и така ще стигнете до края - където ще бъде изписан вашият глас и вие трябва да го потвърдите, ще получите разписка, която ще отиде в кутия", обясни говорителят на ЦИК.

Димитров уточни, че технологията, която е описана в изборния кодекс предполага точно такъв начин, в който вие получавате купон - разпечатка, върху който е отбелязан вашият вот и за всеки случай за установяване евентуално на вторична проверка оставяте този отпечатък в една не много голяма затворена кутия и е възможно на някакъв случаен принцип да се извърши проверка.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По думите му е възможно е да има трудност за членовете на секционните комисии, защото те ще работят с много имена и разпечатката ще бъде много дълга. "Комисията получава разпечатка от машината, ако броеше тези купони, тя би вършила работата, която е да се броят хартиени бюлетини. Идеята е да се улесни или да бъде малко по-сигурно или независимо самото преброяване", подчерта Димитров.

Говорителят на ЦИК каза, че подготовката за изборите се движи в график. Димитров подчерта, че важно от утре комисиите да регистрират инициативни кабинети, тъй като е възможно да има независими кандидати.

Повериха изборите в ръцете на Марияна Николова

"31 партиите участват на изборите, като към тях могат да се добавят независими кандидати, но тяхната регистрация е в районните комисии. На практика днес трябва да приключат консултациите при кметовете за съставите на секционните комисии", каза говорителят на ЦИК. Партиите са тези, които правят изборите, те назначават всички състави от ЦИК до всяка една секционна комисия, така че разчитаме на тяхното съдействие, подчерта той. Възможно е регистрирала се за изборите партия да се откаже да участва.

Снимка: БГНЕС

ЦИК заличи регистрацията на още две партии за предстоящия вот

"Със сигурност има една съдебна процедура за партия, която беше в абривиатурата си ЧЕСТ - тя е подала жалба срещу отказа да бъде регистрирана и евентуално съдебното решение може да доведе до задължителна регистрация", каза Димитров. По думите му партиите за изборите на 4 април са "малко повече" и това се дължи на по-малкото участие на коалиции, "защото обикновено партиите се коалират в по-широки формати". Според Димитров избирателната активност няма да бъде значително по-ниска. Относно охраната на машините за гласуване Димитров отбеляза, че полицията по принцип има задължение да охранява целия изборен процес.

Осигурена е охрана на машините за гласуване

"Но тази охрана беше предшествана от това, че МВР направи оценка на помещението, в което се намират машините, както и ДАНС, но като цяло тогава, когато държавата стане собственик на всички тези 9 600 устройства, тогава тя ще има истинското задължение. В момента машините все още са на доставчика. Ще станат собственост на държавата малко след изборите", подчерта говорителят на ЦИК, като обясни, че машините са закупени, но предаването става, след като мине "едно гласуване" и след като бъде оценена тяхната надеждност.

Кой отговаря за съхранението на машините за гласуване?

Относно превенцията от коронавирусна инфекция Атанасов каза, че всяка комисия ще получи химикалки и те ще се дезинфекцират. "Добре е да се използват служебните химикалки, тъй като те осигуряват синия цвят, иначе ако се допусне всеки да ползва собствена химикалка могат да се получат спорове около действителността на вота, тъй като знакът, с който избирателят отбелязва своето гласуване, трябва да бъде със син цвят и по определен начин поставен върху бюлетината", каза говорителят на ЦИК.

Снимка: БГНЕС

Междувременно вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, която е координатор на изборите, увери, че отговорните институции вече са започнали работа по сертифицирането и изпитването на машините. 

Тя коментира, че качествата на машините не се променят от факта дали са в държавен или в частен склад, когато те се охраняват от жандармерията. По думите ѝ това е митнически склад, следователно се намира под специален разпоредителен режим, определен от държавата. До него няма и не се допуска неоторизиран достъп, изтъкна вицепремиерът в ефира на БНР. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама